Arvio: Commodoret nakuttamaan! 8 Bits High’n raaka elektrosoundi sopii sekä kuunteluun että pogoiluun

Arvio julkaistu Soundissa 1/2024.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

8 Bits High
System Disk IV
If Society / Static

System Disk IV on nimensä mukaisesti neljäs tamperelaisen 8 Bits High’n albumi, ja ensimmäinen myös muodikkaassa cd-formaatissa saatavilla oleva julkaisu. Kaksi ensimmäistä albumia Eight Hits By 8 Bits High (2017) ja The Very Best Of 8 Bits High (2019) julkaistiin alun perin linjakkaasti vain c-kasetteina.

Datavillen, Error Flynnin ja SIDrockin Commodore 64 -tietokoneilla työstämä, sekä kuunteluun että pogoiluun soveltuva raaka elektrosoundi sijoittuu maallikon korvissa analogisia syntikoita hyödyntäneen Op:l Bastardsin ryskeen ja Desert Planetin kepeämmän chiptunen välimaastoon. 8 Bits High on oikeastaan edellämainittujen legendojen aikalainen, sillä yhtye on aloittanut toimintansa jo 2000-luvun alussa.

Avausbiisi New Style, Old School on tuleva klassikkoraita ja albumin ylivoimaisesti paras kappale. Edellisillä 8 Bits High -äänitteillä toteutettuja genrepastisseja on mukana aiempaa vähemmän. Napalm Death -tyyliseksi luokiteltava Fast Loader ja house/techno-biittiä hyödyntävä Glitch In Me piristävät muuten tasavahvaa kokonaisuutta. Vaikka vihkiytyneemmille it-harrastajille suunnattu huumori menee suurimmaksi osaksi yli hilseen, laittaa bändin nakutus leuan nyökkäilemään hyväksyvästi.

Lisää luettavaa