Arvio: Danny Brownin elämän raskaat aiheet siirtyivät uutuusalbumille – Räppäri ottaa etäisyyttä psykedeeliseen ilmaisuun

Arvio julkaistu Soundissa 1/2024.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Danny Brown
Quaranta
WARP

Quaranta on eksentrisen amerikkalaisräppärin Danny Brownin kuudes studioalbumi ja artistin viimeinen Warp-tekele ennen suunniteltua vetäytymistä omalle Bruiser Brigade -levy-yhtiölleen. Levyn kannesta tuijottaa sangen synkeän näköinen räppitähti, jonka mielentila välittää musiikkinsa tunnelman ensivilkaisulla. Aiheet ovat raskaita. Henkilökohtaisella albumilla, jonka nimen voidaan nähdä viittaavan artistin ikään (aivan kuten vuoden 2011 XXX-albumilla), kuvataan kipua, syvennytään sydänsuruihin, eletään eristyneisyydessä sekä ruoditaan riippuvuuksia. Suurimman osan ajasta ollaan pohjalla, kun rehellisen kuuloinen Brown ripittää itseään virheistään ja luetteloi katumuksen aiheitaan.

Kapinallisena tunnettu, kulttimaineessa kylpevä ja kriitikkojen ylistämä Danny Brown on vaihtoehtoisen indie-/EDM-räpin edelläkävijä. Quarantalla hän kuitenkin larppaa muutamia vuosikymmeniä taaksepäin, ja räppää harkitusti minimaalisten biittien päälle siten, että välillä mennään miltei boombap-vesissä. Hidastempoinen albumi on siis paria poikkeusta lukuun ottamatta todella kaukana Brownille ominaisesta psykedeelisestä räpistä – suunnasta, josta toki saatiin jo jotain viitteitä Q-Tipin tuottamalla vuoden 2019 Uknowhatimsayin¿-albumilla. Totta kai levyllä toistuvat myös miehen tavaramerkiksi muodostuneet ärsyttävät räppimaneerit, mutta onneksi aiempaa huomattavasti harvemmin.

Lisää luettavaa