Arvio: Groovea pelkistetyin liikkein – Unknown Mortal Orchestran psykedeelinen soul on nyrjähtänyttä ja pirun hauskaa

Arvio julkaistu Soundissa 4/2023.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

Unknown Mortal Orchestra
V
Jagjaguwar

Toukokuun 17. päivä vuonna 2010 uusiseelantilainen laulaja-kitaristi Ruban Nielson latasi nimettömään Bandcamp-profiiliinsa kappaleen Ffunny Ffriends. Kappale meni viraaliksi yhdessä päivässä, ja se sai huomiota jopa Pitchforkin kaltaisilta etabloituneilta musiikkimedioilta, jotka yrittivät kuumeisesti etsiä kappaleelle tekijää. Lopulta Nielson paljasti, että kappaleen oli julkaissut yhtye nimeltä Unknown Mortal Orchestra.

Reilussa kymmenessä vuodessa psykedeelistä poppia soittavasta UMO:sta on kuin varkain tullut suuren luokan yhtye, jonka suurimmalla hitillä, suloisella So Good At Being In Troublella on Spotifyssa huimat 158 miljoonaa kuuntelua.

Yhdysvaltojen Portlandiin sittemmin asettunut trio julkaisee nyt jo viidennen albuminsa V:n, joka kätkee sisälleen tutun nyrjähtänyttä ja pirun hauskaa musiikkia, jota voisi kutsua psykedeeliseksi souliksi. Etenkin Nielsonin ”tunteellinen” laulu tukee vaikutelmaa. Koukut ovat kauttaaltaan teräviä, ja esimerkiksi avausraidasta Gardenista voisi povata yhtyeelle seuraavaa hittiä. Trion musiikissa on kauttaaltaan tanssittava groove, joka saavutetaan hämmästyttävän pelkistetyin liikkein. Tuoreita kappaleita leimaa myös varsin jazzillinen harmonia. V-albumilla yhtye on kuin sarjakuvaversio Steely Danista.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa