Arvio: Haastavaa sludge-jyräystä ja tunnelmointia – Radien palkitsee kosmisiin ulottuvuuksiin heittäytyvän kuulijansa

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Vesa Siltanen.

Arvio

Radien
Unissa palaneet
Svart

Unissa palaneet on helsinkiläisen sludge metal -yhtye Radienin toinen pitkäsoitto. Viisi biisiä sisältävä, kolme varttituntia (josta kolmiosainen nimikappale syö reilut 21 minuuttia) kellottava levy tasapainottelee raskastakin raskaamman jyräyksen ja minimalistisen, eteerisen tunnelmoinnin välillä.

Albumia voisi kuvailla sanoilla intensiivinen, maalaileva, murskaava ja pahaenteinen. Se vaatii kuuntelijalta keskittymistä ja syventymistä, mutta myös palkitsee kuljettamalla kosmisiin ulottuvuuksiin, mikäli musiikin vietäväksi vain suostuu tai onnistuu heittäytymään.

Radienin edustama musiikki, jossa maltti on valttia ja tunnelma kaikki kaikessa, on hyvin haastavaa sorttia. Muista lajitovereista selvästi edukseen erottuminen on monesti kiinni pienistä asioista vaatien usein sen maagisen ja myyttisen jonkin. Radien on lajissaan pätevä ja se jokin on jo käden ulottuvilla, mutta sen kaappaamiseen tarvittava viimeinen ponnistus vielä puuttuu.

Unissa palaneet ei siis onnistu kietomaan pauloihinsa ihan täysin ainakaan levylautaselta koettuna. Se on kuitenkin tyylin ystäville tutustumisen arvoinen teos, jonka kappaleet pääsevät varmasti paremmin oikeuksiinsa livenä valtavan äänimassan voimin.

Lisää luettavaa