Arvio: Hapokas kokonaisuus nousuineen ja laskuineen – Meteor Vortexin instrumentaalinen psykerock kaipaa koukkuja

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

Meteor Vortex
Ignition Sector
Kozmik Artefactz

Meteor Vortex on kouvolalainen instrumentaalisen psykerockin voimatrio, jonka debyyttilevy Spiraled Beyond The Reach näki päivänvalon vuonna 2019. Seuraajaa sille äänitettiin jo vuoden 2020 loppukesällä, mutta erinäisten syiden vuoksi äänite pysyi pöytälaatikossa pitkään.

Viimein julkaisunsa saava Ignition Sector on hapokas kokonaisuus, jossa matkan varrella käydään läpi erilaisia nousuja ja laskuja. Levy on jaettu neljään noin kymmenminuuttiseen kappaleeseen, jotka kaikki ovat kokonaisuutena kuunneltavaksi tarkoitetun teoksen osia. Ensimmäinen kappale Orbital Impulses kytee pitkään yhden pohjasoinnun päälle kehiteltyjen pentatonisten riffien varassa. Lopussa tulee suvanto, jonka jälkeen kappale ottaa uuden kompin ja kurssin, mutta määränpää vaikuttaa epäselvältä. Toinen osa Quantum Haze on yhtä vähän sävelletty kuin edeltäjänsä. Ultraspeed kertoo jo nimellään, että nyt mennään kovaa, mutta kappale päätyy kiertämään kehää löytämättä tietä ulos. Päätösraita Tebecada ei tuo peliin paljoakaan uutta, joskin se on selkeimmin kallellaan bluesrockiin päin.

Kokonaisuutena Ignition Sector on puuduttavaa kuunneltavaa. Kun laulajaa ei ole, lankeaa sävellyksille suurempi painoarvo, eivätkä levyn kappaleet kestä kovin kriittistä kuuntelua. Jumitusmusakin hyötyy koukuista ja breikeistä.

Lisää luettavaa