Arvio: Harhautusliikkeiden mestari – Feistin ilmaisu pakenee simppeleitä selityksiä

Arvio julkaistu Soundissa 5/2023.
Kirjoittanut: Pekka Laine.

Arvio

Feist
Multitudes
Interscope

Leslie Feistin kuudennen studioalbumin nimi voisi olla otsikko hänen koko tuotannolleen. Vähitellen konkariluokkaan asemoituva Feist on lauluntekijänä ja artistina moninaisuuksien kuvaaja, temaattisesti ja tyylillisesti.

Multitudes-albumin taustalla on elävän elämän tapahtumia, joita voi halutessaan käyttää levyn auki koodaamiseen. Äitiys, oman isän menetys ja ympärille levinnyt covid-kaaos ovat antaneet liudan impulsseja lauluille.

Feistin monisyinen ilmaisu pakenee kuitenkin simppeleitä selityksiä. Feist on paitsi henkilökohtaisesta yleispätevään partaveitsen terävästi leikkaava lyyrikko myös musiikillisten harhautusliikkeiden ja virkistävien korvatillikoiden mestari. Leikkaus uuden albumin avaavasta, levottomalla rytmillä nykivästä In Lightning -kappaleesta sitä seuraavaan levolliseen folk-virtaan on hämmentävä. Phil Spector -hengessä komeasti rullaavan Borrow Trouble -vyörytyksen vertahyytävä loppurääkäisy pelästyttää autenttisessa raivopäisyydessään. Näillä harkituilla intensiteettipiikeillä luodaan vastavoimaa albumin pohdiskelevalle ja viipyilevälle yleisilmeelle. Tässä tarinassa rauhallisuus ei ole löysyyttä, eikä lempeys harmitonta silittelyä. Riipaiseva Song For Sad Friends ei olisi mahdollinen ilman itsekoettua menetystä ja kipua.

Lisää luettavaa