Arvio: Hurjalla tempolla rullaavaa afrobeatia – Frankosun And The Family kutsuu tanssimaan

Arvio julkaistu Soundissa 7/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Frankosun And The Family
Small Talk Big Problem
Helmi Levyt

Hiljattain kymppivuotisiaan viettänyt suomalainen afrobeatpumppu Frankosun And The Family tekee periksiantamatonta afrofunkia, joka hakee vertaistaan kotimaamme kamaralla. Kokoonpanon toinen albumi on jatkoa debyytille vuodelta 2020 ja se jatkaa bändin erittäin vahvoja otteita afrobeatin saralla.

Yhtyeen keulahahmo on Länsi-Afrikan Beninistä kotoisin oleva Oladele Franck Koumolou, jonka vauhdikkaat live-esiintymiset yli 15-henkisen musiikkiperheensä (joista suurin osa edustaa puhallin- ja perkussio-osastoa) kanssa ovat ikimuistoisia. Ryhmä onnistuu toistamaan saman ainutlaatuisen energiansa myös tällä levytyksellä ja monitasoisilla kappaleillaan naisen voimasta, niin henkisistä kuin fyysisistäkin emulsioista, small talkista sekä feikkiveljistä.

Genren konventioihin tyypillisesti albumilla on vain neljä kappaletta, joista jokainen on toki yli yhdeksänminuuttinen ja rullaa hurjalla tempolla koko kestonsa verran. Tuotanto ammentaa selkeästi Fela Kutin perinteestä. Frankosun perheineen tekee todella tiukkaa 70-80-lukujen beniniläistä ja nigerialaista afrobeatia, -funkia ja -rockia yhdistelevää rytmimusiikkia. Tanssimaan kutsuva bändi ja sen taidokas tuotanto on merkittävä piristysruiske Suomen musiikkiskenessä.

Lisää luettavaa