Arvio: Jurriset Rollarit ja muuta kompleksista höpöstelyä – Kyksin levoton lyriikka saa repeilemään

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Virpi Päivinen.

Arvio

Kyks
Kyks kaks kolme
Salatut Elämät

Levyn pyöriessä jännään, millaiseen höpöstelyyn Ylihärsilän Risto on tällä kertaa ajautunut. ”Ihmiset on lasia / ja raha on saatana / on oltava muuta / me ollaan kuolleita… Miks me ei mennä vittu kohti rakkautta?” järkeillään Lasia -kappaleessa. Kyks-yhtyeessä vaikuttavat myös Miko Kivinen, Aino-Maria Kangas sekä Ville Salonen.

Laulujen nimet saavat repeilemään: Paskalähiö, Helvetti pumppaa jotain, Homo mutta Sapiens. Kekseliäässä rock-lyriikassa asuu nonsense-runouden kukkanen. Plastik on muovia kesyttää perkeleitä ilkikurisella naamalla: ”Mä panen ilman kumia / se on autenttista / elämä on vaarallista.” Puhelauletut riimit on sijoitettu vinkuvien ja pulputtavien äänten lomaan. Musasta tulee heti mielleyhtymiä, kuten Organ tai Jimi Tenor And His Shamans. Elektronisen tiluttelun lisäksi kuullaan rentoa kitarointia ja nokkahuilun sulosäveliä.

Levyn helmiä ovat ajoittain jurrisilta Rollareilta kuulostava Syvä pää sekä Graalin malja, jonka kornit urkusoundit ja aavemainen melodia porautuvat väkisin mieleen. Kokonaisuus on ihanalla tavalla kompleksinen, ja vaikka musiikin äärellä koetaan hankaliakin hetkiä, ansaitsee ryhmä kiitettävän arvosanan.

Lisää luettavaa