Arvio: Kahjoa ja helmeilevää – Vilunki 3000:n toinen soolo tuo flashbackeja viisikymppisiään viettäneen taiteilijan edellisistä bändeistä

Arvio julkaistu Soundissa 3/2023.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

Vilunki 3000
The Life Of Mike
Helmi Levyt

Kunnioitettavan puolen vuosisadan rajapyykin juuri saavuttaneen Mikko Viljakaisen toinen sooloalbumi on artistilta tervetullut paluu rytmimusiikin pariin debyytin The Life Of Elsa Liimanainen (2018) huuruisen ambientin jälkeen. The Life Of Miken ajattomassa kattauksessa kaikuu etiäisiä ainakin Can- ja Neu!-yhtyeiltä, Bowien Low-klassikolta sekä Vilungin omilta kokoonpanoilta Op:l Bastards ja Tähtiportti. Biisivalikoiman monipuolista tyylillistä kirjoa jazz-maalailusta avaruusdiskoon voi verrata Uusi Fantasian levyihin.

Ennakkomaistiaisina tarjoiltu riemastuttavan kahjo Run Zebra lienee rupisinta old school electroa ja afrobeat-funkia mitä skweeen tällä puolen on kuultu. Muiden levyn kappaleiden yläpuolelle nousee myös iskevä Golden Hammer, jonka helmeilevällä synamelodialla koristeltu krautpoljento muistuttaa entisten bändikollegojen Timo Kaukolammen ja Tuomo Purasen K-X-P-yhtyeen alkuaikojen hitikkäämmästä tuotannosta.

Vilungin käsinpainama, tutusta brändistä mukailtu herkullinen kansitaide ja mukana seuraava horoskooppiliite tekevät fyysisestä albumista erittäin haluttavan keräilyesineen, joka kannattaa napata talteen pikaisesti, jos hävyttömän pienestä painoksesta on vielä jäljellä.

Lisää luettavaa