Arvio: Karhean vahvaa ilmaisuvoimaa – The Tallest Man On Earthin tekemisen meininki kantaa myös bändin kanssa

Arvio julkaistu Soundissa 4/2023.
Kirjoittanut: Tomi Nordlund.

Arvio

The Tallest Man On Earth
Henry St.
Gardener Songs

Tämä albumi merkitsee eräänlaista uutta alkua valovoimaiselle ruotsalaistrubaduurille. The Tallest Man On Earth -taiteilijanimeä käyttävän Kristian Matssonin kuudes levy Henry St. on nimittäin ensimmäinen, jolla kuullaan kokonaista bändiä.

Äänimaisemaa on rikastettu kaikenlaisella trumpetista saksofoniin, pianoon ja ukuleleen. Silti keskiössä on edelleen Matssonin karhean vahva ilmaisuvoimaisuus.

Vaivattomasti soljuvalla albumilla vallitsee käsityöläishenkinen tekemisen meininki, ja etenkin irkkuvaikutteita on napsittu mukaan yllättävänkin paljon. Toisaalta esimerkiksi Every Little Heart -kappaleessa artisti intoutuu asettumaan samoille taajuuksille maanmiehensä José Gonzálezin kanssa.

Henry Streetin ja New Religionin kaltaisissa balladeissa Matsson osoittaa olevansa lyömätön tulkitsija. Harvemmin ruotsalaisen artistin kuulee saavan englanninkieliseen ilmaisuun yhtä autenttisen tuntuvaa otetta.

Henry St. ei sisällä trendikkäintä mahdollista musiikkia, mutta toisaalta sen lämpimistä folk-tunnelmista pystynee nauttimaan sujuvasti kuka tahansa. Toivottavasti Matsson löytää levynsä myötä uusiakin faneja.

Lisää luettavaa