Arvio: Cyan Kicksin uutuusalbumi on niin tasokas, ettei UMK-hitti Hurricane ole edes levyn parhaita biisejä

Arvio julkaistu Soundissa 5/2023.
Kirjoittanut: Mape Ollila.

Arvio

Cyan Kicks
I Never Said 4Ever
Ranka

Vaikka helsinkiläinen Cyan Kicks sai jo esikoispitkäsoitostaan vuoden parhaan rockalbumin Emma-ehdokkuuden, oikeastaan vasta vuoden 2022 Uuden musiikin kilpailussa The Rasmuksen jälkeen toiseksi sijoittuminen toi Susanna Alexandran keulittaman modernin elektronisen rockbändin koko kansan tietoisuuteen. Samainen UMK-kilpailukappale, energinen bilebängeri Hurricane, löytyy myös tältä bändin toiselta täyspitkältä eikä ole edes albumin biiseistä parhaita.

Liekö sitten jo itsessään poikkeuksellisen vaikuttava debyyttialbumi I Don’t Love You (2019) tuntunut yhtyeestä laahaavalta, sillä I Never Said 4Ever petraa esikoisesta piirun verran joka saralla. Se on hieman tarttuvampi, höttöisempi, menevämpi ja, yllättävää kyllä, helppokuunteluisuudestaan huolimatta koukuttavampi. I Never Said 4Ever on sähköisesti rätisevä ja pulssia kiihdyttävä, virtaviivaisen korvanmyötäiseksi puleerattu ja radio-optimoitu hittiputki, jonka jokainen ralli minuutin mittaista I Should Stop Acting Cool -välikettä lukuun ottamatta kelpaisi – ja oikeastaan kuuluisi – voimasoittolistoille mikä rockaalloille, toinen diskokanavalle ja kolmas puolestaan pop-eetteriin.

Yhtye kipinöi voimabiiseissään tarttuvaa, kimmoisaa energiaa ja tihkuu ihmissuhdebiiseissään vilpitöntä nuoruuden tunnekuohua.

Levy soi isosti ja sen soundimaailma on silkkaa säihkyvää teflonia. Jokainen riffi, rätinä ja raukea huokaus on juuri oikealla kohdallaan. Yhtye kipinöi voimabiiseissään tarttuvaa, kimmoisaa energiaa ja tihkuu ihmissuhdebiiseissään vilpitöntä nuoruuden tunnekuohua, jota Susanna Alexandran taipuisa, häpeämättömän pop (ja luvalla sanoen hiukan tyttömäinen) ääni peilaa kulloisenkin kappaleen tuntoihin ja tulokulmiin täydellisesti sopivalla tavalla hauraanherkästä viattoman kautta toteavan torjuvaan.

Jos I Never Said 4Everiä jostain voi moittia, niin ehkä kappaleiden aavistuksen kapeasta aihepiiristä ja riskittömistä sovituksista, mutta kun molemmat ovat yhtyeelle tavaramerkinomaisia ja sitä paitsi selkeitä vahvuuksia, niin turhaan kai tässä kriitikonjäärä nihkeilee. Cyan Kicksin nimittäin pitäisi oikeastaan olla paljon mainettaan suurempi jo nyt.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa