Arvio: Kun Väinämöinen laskeutui avaruudesta – Jussi Lehtisalo luotsaa uudessa projektissaan Kalevalaa kohti urbaania maailmaa

Arvio julkaistu Soundissa 9/2023.
Kirjoittanut: Virpi Päivinen.

Arvio

Mahti
Musiikki 2
Ektro

YHTEISARVIO:

Musiikki 1 ★★★★
Musiikki 2 ★★★★

Sähkökannel iskee kipinää unenomaisen pulputuksen seasta. Minimalistisen teknon ja ambientin rytmit sulautuvat kansanlaulun poljentoon. Kuulostaa aivan kuin Väinämöinen olisi laskeutunut avaruudesta ja jäänyt pilvien päälle soittelemaan.

Jussi Lehtisalon luotsaamassa Mahti-projektissa Kalevala kohtaa urbaanin maailman. Musiikki-albumien ykkösosa on pääosin valoisa, mutta taustalla väijyy pahaenteisiä merkkejä tulevasta. Herttaisen kappaleen luonne mutatoituu hetkessä vaarallisen surinan myötä. Hannu Sahan sähköistetyt kanteleet soivat häkellyttävän laajalla skaalalla. Soitinten voima ja herkkyys tekevät elämyksestä taianomaisen.

Synkemmällä Musiikki 2 -levyllä kauniin melodiapinnan alta kuuluu Aphex Twin -tyylisiä säröisiä vääristymiä, huutoa ja vaikerrusta. Taivaallinen kantele ja pehmeä rytmi tuovat kauneutta brutaaliin maisemaan. Musiikissa pelataan jännitteillä ja jatkumoilla. Kappaleet ovat kuin geometrisiä maalauksia, joiden kuviot luikertelevat taulun ulkopuolelle. Psykedeeliset suvannot päästävät kuulijan hengittämään hetkeksi kunnes pimeys tiivistyy uudelleen. Vaikka musiikilliset ristiriidat voi yhdistää epävarmuuksien aikaan, luo maaginen tunnelma toivoa.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa