Arvio: Kuuma kesäromanssi herää eloon jazzin keinoin – Josefiina Vannesluoman albumi on aistillista dramatiikkaa höystettynä melankolialla

Arvio julkaistu Soundissa 1/2024.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Josefiina Vannesluoma & Mortal Lease
The Mortal Lease
Flame Jazz

Josefiina Vannesluoma on kotimainen uuden polven jazz-vokalisti sekä -säveltäjä, joka on vaikuttanut aiemmin kokoonpanoissa kuten Signe, Nossa Bossa ja Mikko Sarvanne Garden. Mortal Leasessa soittaa eturivin jazz-muusikoita: Mikael Myrskog pianoa, Nathan Francis kontrabassoa, Ville Luukkonen rumpuja ja Sampo Kasurinen alttohuilua, tenorisaksofonia sekä klarinettia.

Taiteiljattaren sekä jazz-yhtyeensä debyyttijulkaisu on kahdeksanosainen teos, jonka Vannesluoma on säveltänyt amerikkalaisen Edith Whartonin (1862–1937) sonetteihin, joista albumi on saanut nimensä. Whartonin vuonna 1909 kirjoittamat runot kertovat kuumasta kesäromanssista, jonka Vannesluoman sävellykset saavat jälleen heräämään eloon.

Intensiivinen kokonaisuus rakentuu räikeistä improvisaatio-osuuksista sekä hienostuneesta, mutta energisestä yhtyesoitosta. Vannesluoman herkkää laulua säestävät niin kamarijazz kuin perinteisemmätkin jazz-groovet. Yhtye saavuttaa musiikillaan samanlaisen hurmoksen kuin Whartonin
yli sata vuotta sitten kirjoittamat tekstit, jotka kuvaavat rakastumisen ja intohimon lisäksi merkityksen etsimistä sekä taiteellisesta valaistumista.

Runollinen albumi on aistillinen taideteos täynnä dramatiikkaa höystettynä terveellä annoksella melankoliaa.

Lisää luettavaa