Yhdistelmä, joka toimii ajatuksena huonosti ja käytännössä vielä huonommin – Boriksen ja Uniformin yhteislevy on kamalaa kuultavaa

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Nuutti Heiskala.

Arvio

Boris & Uniform
Bright New Disease
Sacred Bones

Borisin ja Uniformin kollaboraatio alkaa kahdeksalla sekunnilla hyvin hiljaista matalataajuista ääntä. Juuri kun kuuntelija kääntää volyyminappia kovemmalle, polkaisee You Are The Beginning käyntiin hirveällä metelillä.

Ärsyttävä temppu kuvastaa hyvin Bright New Diseasen päämäärättömien kitarasoolojen, kaikuefektien, vihlovien vingahdusten, metalliriffien ja karjumisen kyllästämää yleisilmettä. Levyn ensimmäiset kolme biisiä keskittyvät mahdollisimman epämiellyttävän kaaoksen luomiseen. Kun levy loppupuolellaan yrittää kyhätä itseensä jonkinlaista rakennetta, käy vielä selvemmin ilmi kuinka huonosti Boris ja Uniform sopivat yhteen.

Jos japanilaisen Borisin vapaamuotoinen ja maalaileva psykedeelinen rock ja newyorkilaisen Uniformin mekaaninen industrial metal vaikuttavat paperilla epätoimivalta yhdistelmältä, on toteutus vielä monenkertaisesti odotuksia huonompi.

Vaikka Borisin aiemmatkaan kollaboraatiot eivät ole olleet bändin oman materiaalin tasoa, ovat ne sentään olleet Merzbow’n, Sunn O))):n tai Ian Astburyn kaltaisten saman kaliiberin artistien kanssa toteutettuja. Uniformin kanssa slummailu on tietysti ennakkoluuloton kokeilu, mutta levyn muutamat hyvät hetket ovat harvassa.

Lisää luettavaa