Arvio: Mikko Joensuun odotettu Long Ark on eeppinen, korkeuksiin kurottava albumi

Arvio julkaistu Soundissa 1/2024.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

Mikko Joensuu
Long Ark
Is This Art!

Mikko Joensuun Teosto-palkittu Amen-levytrilogia oli niin massiivinen ja kokonaisvaltainen projekti, että kukaan tuskin odotti heti artistilta uutta materiaalia. Seuraavaa soololevyä saatiinkin odottaa kuusi vuotta, joskin sinä aikana Joensuu 1685 -yhtye julkaisi paluulevynsä ja soitti muutamia keikkoja.

Olisi voinut olettaa, että soolona Joensuu jatkaa siitä, mihin trilogian viimeisellä levyllään jäi, eli elektronisemman ilmaisun parissa, mutta yllättäen uusi levy muistuttaa eniten trilogian ensimmäistä, akustista, gospel- ja folk-tyylistä osaa. Amen I:n tavoin Long Ark sisältää jousisoittimilla ja puhaltimilla orkestroitua kamarifolkia. Pianolla ja kitaralla itseään säestävä Joensuu on yhä mieltynyt eeppiseen ilmaisuun. Long Ark on nimensä mukaisesti pitkä, yli 82 minuuttia, ja hidastempoisten kappaleiden keskimitta jossain kahdeksan minuutin paikkeilla.

Joensuu julistautui trilogian myötä ateistiksi, mutta hänen lyriikkansa käsittelee yhä elämän ja kuoleman sekä lankeamisen ja armon kaltaisia ikuisuuskysymyksiä – ja varsin raamatullisin metaforin. Levy alkaa The Beast And Me -kappaleen vuoropuhelulla paholaisen kanssa. Meditatiivinen Take Us To The Chapel jatkaa hengellisten teemojen käsittelyä. Jos on kerran ollut uskovainen, ei kaipuu spirituaaliseen ja yliolevaiseen haihdu helposti, vaan se muuttaa muotoaan.

Pintapuolisesti tavanomaiselta kuulostava levy aukeaa hitaasti ja paranee kuuntelujen myötä, kun rikkaat sovitukset paljastavat lauluista uusia kerroksia ja detaljeja. Orkestraatiot, steel-kitara sekä harkitusti käytetyt rytmikoneet ja samplet nostavat levyn kappaleet lähtökohtaansa suurempiin sfääreihin. Joensuu pikemmin ali- kuin ylitulkitsee kappaleet, ja välillä maneeriton laulu on vaarassa jäädä tuotannon jalkoihin, sanoista on vaikea saada selvää.

Joensuun perinnehenkisissä kappaleissa häiritsee toisinaan niiden geneerisyys: niissä on harvoin mitään yllätyksellistä melodian, harmonian tai rakenteen suhteen. Long Arkin huippua edustavat Mountain Man ja Giith, jotka kurottavat yhä ylemmäs korkeuksiin aistittavan inspiroituneesti.

Lisää luettavaa