Arvio: Musiikkia moraalipanikoinnin taustalle – Ysärin kulttileffan soundtrackin teko oli indien antisankarin leikkikenttä

Arvio julkaistu Soundissa 8/2023.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

Folk Implosion
Music For Kids
Domino

Larry Clarkin ohjaama, 1990-luvun newyorkilaisteinien hedonistista elämäntapaa käsittelevä Kids-elokuva (1995) aiheutti ilmestyessään moraalipaniikin. Monet kokivat elokuvan glorifioivan suojaamatonta seksiä ja huumeidenkäyttöä, mutta voi rainan nähdä myös varoittavana esimerkkinä. Clarkin tarkoitus oli ”kuvata moralisoimatta nuoria ihmisiä, joilla on kyky elää hetkessä”, mikä aikuisuudessa usein unohtuu.

Elokuvan käsikirjoittaja Harmony Korine suostutteli soundtrackin tekijäksi Dinosaur Jr:stä sekä Sebadohista tunnetun indie-(anti)sankarinsa Lou Barlow’n, joka ryhtyi tehtävään John Davisin kanssa juuri perustamansa Folk Implosionin kanssa. Duo teki Fort Apache -studiosta leikkikenttänsä ja hyödynsi sieltä löytämiänsä laitteita: bongoja, vibraslapia, saksofonia, mellotronia ja syntetisaattoreita.

Useat kappaleista, kuten hitiksi muodostunut Natural One, syntyivät jammailemalla tv-monitorien esittäessä elokuvaa. Barlow’lla oli tuohon aikaan pakkomielle Dr. Dresta, Snoop Dogista ja N.W.A.:sta, ja kaksikko tuli luoneeksi soundtrackille oman versionsa 1990-luvun R&B:sta. Useista kappaleista tulee mieleen 1960-luvun lopun New Yorkissa toiminut, futuristinen kulttiyhtye Silver Apples. Uudelleenjulkaisulla kuullaan remasteroitu versio soundtrackista ja pari remixiä.

Lisää luettavaa