Arvio: Natalie Merchant leijuu hienostuneesti genrestä toiseen – Monipuolinen tyylikirjo pysyy vangitsevan laulun otteessa

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Arvio

Natalie Merchant
Keep Your Courage
Nonesuch

Kirjaimellisesti ja musiikillisesti fantastisen Leave Her Sleep -suurteoksen (2010) nonsense-lyriikan ja lastenlorujen omat sovitukset olivat niin haltioittavat, että Merchant ei noin vain palautunutkaan omaan laulelmamoodiin. Neljä vuotta myöhemmin julkaistu nimikkolevy Natalie Merchant käytti tuplaa värittäneitä varhaisjazzin tai jousien orkesterointeja harkiten hyväkseen. Samat sovituskikat ja monet muut sävyttävät myös nyt yhdeksän vuoden tauon jälkeen ilmestynyttä Keep Your Courage -albumia.

Merchant leijuu musiikin genrestä toiseen hivelevän hienostuneesti ja laulaa upeasti, yhtä aikaa varmasti ja silti lempeästi väristen. Vierailijat tuovat oman perinnesävynsä kappaleisiin. Kuoronjohtaja ja funkrokkari Abena Koomson-Davis terästää soulia kahdella duetolla, fonistimies Steve Davis soittaa ja orkesteroi jazz-kuviota. Kelttiyhtye Lúnasa ja syyrialainen klarinetisti Kinan Azmeth laajentavat etnistä antia, samoin irlantilainen Lankum, joka mainitaan Poguesin synkempänä jälkeläisenä. Peräti seitsemän eri orkesterisovittajaa säätää soitantoja erilaisissa taustakokoonpanoissa.

Levyn pituus on viittä vaille tunnin, mutta musiikillinen kirjo pysyy koko pituudeltaan taidokkaasti Natalie Merchantin vangitsevan laulun ja sävelmien syleilyssä.

Lisää luettavaa