Arvio: Rap-levy kuin scifi-elokuva – Casisdead vie kuulijan dystooppiseen toiseen todellisuuteen

Arvio julkaistu Soundissa 11/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Casisdead
Famous Last Words
XL Recordings

Vuosituhannen alussa skeneen nimellä Castro Saint ilmestynyt grime-mc, joka on esiintynyt nyt vuosikymmenen nimellä Cas(isdead) on salaperäinen saarivaltion räppäri, erilaisten maskien taakse piiloutuva ja hupullisessa parkatakissaan varjoissa liikkuva mystinen hahmo ja julkisuutta karttava artisti, joka on aina silloin tällöin siunannut fanejaan kulttihiteillä. Häntä pidetään laajalti yhtenä Yhdistyneen kuningaskunnan kekseliäimmistä sanoittajista.

Lontoossa asuvan räppärin, tuottajan ja ohjaajan debyytti on kunnianhimoinen 23 biisin jättiläinen, joka maalaa vahvoja kielikuvia lo-fi-taustoille. Famous Last Words on yhtä lailla scifi-elokuva kuin rap-levy.

Casisdeadin suoraviivainen räppäystyyli vie kuulijan dystooppiseen toiseen todellisuuteen, jossa hän on päähenkilö paheiden, rikollisuuden ja haalistuneen glamourin kuvitteellisessa maailmassa, jota asuttavat gangsterit, seksityöläiset sekä synteettiset huumeet.

Tarinan kaari alkaa voimalla. Oman silauksensa sille antavat näyttelijät Ed Skrein ja Emma Rigby, jotka esittävät biisien lomassa skitejä fiktiivisen megayhtiö DeadCorpin nimissä. Alun rajuista grime- ja trap-biiteistä siirrytään sujuvasti kasarisyntikkalinjojen kautta synthwave-poppiin ja retrohenkiseen diskoon. Outo albumi kulminoituu lopun ambient-kliimaksiin Pet Shop Boysin Neil Tennantin kanssa.

Lisää luettavaa