Arvio: Richard Dawson aikamatkailee nyt kauas tulevaisuuteen – Trilogian päättävä albumi ottaa luulot pois heti kättelyssä

Arvio julkaistu Soundissa 10/2022.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

Richard Dawson
The Ruby Cord
Domino

Circlen kanssa tehdyn Henki-albumin (2021) jälkeen newcastlelais”trubaduuri” Richard Dawson päättää Peasantistä (2017) alkaneen trilogian. Levyn keskiaikaisuuden jälkeen 2020 (2019) pureutui brittiläiseen arkeen lähes reaaliajassa, ja The Ruby Cordilla Dawsonin aikamatkailu vie vuosisatojen päässä odottavaan, mutta jo nyt ennusmerkkejä näyttävään tulevaisuuteen. Aikaan, jolloin virtuaalimaailmat korvaavat lopullisesti fyysisen maailman ja ihmiselle riittää vain minä itse.

Teemansa lisäksi The Ruby Cordin äärimmäisyyteen kuuluu, että puolet albumista täyttävä yli 40-minuuttinen avausraita The Hermit saattaa jo uuvuttaa varomattoman kuulijan. Kevyt kitaran näppäily ja vispilöidyt rummut johtavat ennen pitkää vapaaseen folkjazziin ja jo Peasantilla tavattujen viulun ja harpun esittäytymiseen. Thicker Than Waterin kiinteys tuntuu The Hermitin jälkeen suorastaan helpottavalta. Dawsonin mieltymyksestä vanhaenglantilaiseen folkiin kertovat etenkin säröisestikin riffaileva The Tip Of An Arrow ja kaunis päätöskappale Horse And Rider.

Richard Dawsonin proge-henkiseen avant folkiin sopii, että Peasant, 2020 ja The Ruby Cord sinetöityvät trilogiaksi kunkin levyn toiseksi viimeisellä raidalla No-one.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa