Arvio: Sama jätkä mutta eri ihminen – Puutteistaan huolimatta Aren Kaiken teoria on laadukas suomirap-julkaisu

Arvio julkaistu Soundissa 10/2023.
Kirjoittanut: Vilho Pirttijärvi.

Arvio

Are
Kaiken teoria
Pihlderberg

Jyväskyläläisen Aren debyyttiä Jaalan elämää (2010) ja uutuusjulkaisua vertaillessa mieleen tulee, että nämä levyt on tehnyt sama jätkä mutta eri ihminen. Ensilevytyksillään Are yhdisteli rempseästi yhdysvaltalaisen hiphopin tarinankerrontaa ja kuvastoa olarilaisvaikutteiseen päihteilyläppään. Jo toissavuotinen Tunnustus oli askel vakavempaan suuntaan. Edelleen alkoholia kuluu, jointit kiertävät ja tarinoita syntyy, mutta tunnelma on surumielinen ja sisäänpäinkääntynyt.

Are on kertonut halunneensa tehdä levyllisen biisejä eri tieteellisistä tahi pseudotieteellisistä käsitteistä. Artisti halusi kirjoittaa myös lauluja autolla ajamisesta ja konsepti taipui sellaiseen huonosti. Varmaankin tämän vuoksi toiset kappaleet tuntuvat henkilökohtaisilta, ja toiset taas hyvin yleisiltä.

Keskeneräinen konsepti syö levyltä tehoja. LX Beatsin eli Lauri Pihlmanin kuulas tuotanto luo yhtenäisen tunnelman, muttei oikein säväytä, vaan puuduttaa. Huippukohdaksi nousee heti toisena kuultava Kuumien käsien harha, jota elävöittää Gettomasan laulama kertosäe.

Puutteistaan huolimatta Kaiken teoria on laadukas ja älykäs suomirap-julkaisu, jolla artisti esittää oikeita kysymyksiä.

Lisää luettavaa