Arvio: Aikamatka menneeseen, joka ei enää koskaan palaa – Kaamoksen progeklassikon liveversio on tärkeä kulttuuriteko

Arvio julkaistu Soundissa 7/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Kaamos
Deeds And Talks - Live And More
Ainoa

Alun perin vuonna 1977 julkaistu Kaamos-yhtyeen ainokaiseksi jäänyt Deeds And Talks -albumi on eräs suomiprogen klassikoita ja ajaton modernin poprockin helmi, joka kuulostaa tuoreelta vielä vuosikymmenten jälkeenkin.

Kaamos lopetti toimintansa jo vuonna 1980 tehden myöhemmin vain satunnaisia keikkoja. Konsertit kuitenkin soitettiin usein alkuperäisellä kokoonpanolla tai muutamilla pienillä muutoksilla. Deeds And Talks – Live And More on bändin Helsingin Tavastialla tammikuussa 2012 esitetyn Deeds And Talks -teemaisen keikan livetaltiointi.

Tuplalevynä ilmestyvä albumi on kulttuuriteko ja tärkeä kunnianosoitus hieman unhoon jääneelle erinomaiselle suomalaiselle progeyhtyeelle. Nauhoituksella kuuluu yhtyeen mainio soitanta sekä funkki meininki sekä tietysti myös yleisön reaktiot niin kuin livelevytyksellä kuuluukin. Monipuolinen ja lahjakas muusikkokatras hankki kannuksensa eturivin suomalaisten muusikoiden kokoonpanoissa.

Kaamos teki omia kappaleita, lähinnä Ilpo Murtojärven säveltämää musiikkia, jotka sanoitti Göran ”Jocke” Sumelius, mutta keikoilla yhtye soitti myös covereita, kuten Frank Zappaa, Yesiä, The Beatlesia ja Todd Rundgrenia. Myös näitä kappaleita kuullaan tällä levyllä. Albumi onkin nostalginen aikamatka menneeseen aikaan, joka ei enää koskaan palaa.

Lisää luettavaa