Arvio: Suora yhteys 1970-luvulta aikamme todellisuuteen – Weyes Bloodin ihmeellinen Natalie Mering tekee taikatemppuja retron ja relevanssin välissä

Weyes Blood
And In The Darkness, Hearts Aglow
Sub Pop

Häpeällisesti tunnustan ennakko-olettamukseni: olin aivan varma, ettei Weyes Blood pysty laadullisesti jatkamaan kolme vuotta sitten ilmestyneen Titanic Rising -täysosuman tasolla, ainakaan kokonaisen albumin mitassa. Samalla kun kuivailen upean Children Of The Empire -laulun silmiin nostattamia kyyneleitä, myönnän olleeni väärässä.

Natalie Mering on ihmeellinen artisti. Hän on laulajana Karen Carpenterin ja Carly Simonin satumainen reinkarnaatio, jonka musiikki ei perinteikkyydestään huolimatta tunnu lainkaan kertaalleen eletyltä. Weyes Bloodin uhkeasti soivassa maailmassa on kaikki 1970-luvun alun parhaan laulaja-lauluntekijämusiikin ja aikuispopin hyveet ja samalla siitä on suora yhteys oman aikamme todellisuuteen. Ei ole liioiteltua puhua jonkinlaisesta taikatempusta. Ainakaan itse en keksi toista yhtä vaikuttavaa retron ja relevanssin yhdistelmää.

Jos palvomamme menneisyyden klassikot tulvivat sofistikoitunutta ja älykästä musiikkia, miksi emme voi tehdä sellaista nyt?

And In The Darkness, Hearts Aglow tuntuu antiteesiltä nykypopin täysin hysteeriseksi nakertunutta aikakäsitystä vastaan. Vaikkei Weyes Blood varmaankaan siihen erityisesti pyrkinyt, levyä voi kuunnella argumenttina koko albumiformaatin puolesta. Jos haluat, että musiikkiisi uppoudutaan, toimi näin. Kirjoita melodioita, jotka ovat lumoavia mutta samalla jännittävästi polveilevia. Luo maailmoja, jotka eivät tyhjene muutamalla kuuntelukerralla. Käytä harmonioita, jotka eivät perustu alkeistason selkopopin laeille.

Jos palvomamme menneisyyden klassikot tulvivat sofistikoitunutta ja älykästä musiikkia, miksi emme voi tehdä sellaista nyt? Miksi The Carpenters myi miljoonia hemmetin kalliilla soinnuilla, mutta meidän aikamme soittaa pianoa yhdellä sormella? Olemmeko tyhmentyneet niin paljon?

Natalie Mering on lyyrikkonakin haastava olematta kikkailija. Tälläkin saralla Weyes Blood kelpaa esimerkiksi suoraniittisemmin toimiville kollegoille. Jos haluat kommunikoida muuten kuin itsestäänselvyyksiä hokemalla, kirjoita jotakin muuta kuin laakista avautuvia ilmeisyyksiä ja tunnepurkauksia. Puhu jostakin muustakin kuin itsestäsi, jos suinkin kykenet. Jos haluat yhdistää kauneuden, kunnianhimon, älykkyyden ja sielukkuuden – tee se.