Arvio: James Yorkston antoi yhtyeensä kuulla levytettävät laulut vasta äänitysstudiossa – mukana Cardigansin Nina Persson

Arvio julkaistu Soundissa 1/2023.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

James Yorkston, Nina Persson And The Second Hand Orchestra
The Great White Sea Eagle
Domino

Skotlantilaisen laulaja-lauluntekijä ja kirjailija James Yorkstonin varsinaisena tarkoituksena ei ollut tehdä jatko-osaa kiitetylle The Wide, Wide River -albumilleen (2021). Toisin kävi. Karl-Jonas Winqvistin johtaman ruotsalaisen The Second Hand Orchestran kanssa tehtyä levyä seuraava The Great White Sea Eagle syntyi samoin eväin, lukuun ottamatta nyt toiseksi laulajaksi mukaan otettua The Cardigansin Nina Perssonia.

Albumi valmistui sikälikin edeltäjänsä tavoin, että The Second Hand Orchestra kuuli laulut ensi kertaa vasta studiossa ja biisien sovitukset tehtiin siltä istumalta. Tulokseksi saatiin omintakeista kamarifolkia, jossa voi kuulla niin skotlantilaisen kansanmusiikin kuin folkjazz-fuusionkin elementtejä ja The Heavy Lyric Policen saksofonin kohdalla jopa varsin vapaita otteita. Yorkston ja Persson laulavat kautta levyn sympaattisen intiimisti, ja The Second Hand Orchestra luo biiseille moni-ilmeisiä ja perinteistä instrumentaatiotaan kunnioittaen tunkeilemattoman luonnonmukaisia kehyksiä.

The Great White Sea Eaglen perusteella James Yorkstonia uskaltaa paikoittaisesta huumorintajustaan huolimatta pitää John Martynin ja Nick Draken kaltaisten lauluntekijöiden sukulaissieluna.

Lisää luettavaa