Arvio: Heavy Metal Perse voi kuulostaa huumoribändiltä, mutta oikeasti yhtye on paljon enemmän

Heavy Metal Perse
Jumalia paossa
Heavy Metal Perse

Vuonna 2004 Heavy Metal Perse käynnisti levytysuransa Legenda taikamiekasta -biisillä, jossa etsitään kyseistä mahtiasetta. Mutta mihin se itse asiassa katosi? Siihen saadaan lopulta vastaus bändin kolmosalbumin Velhojen vesuri -videobiisillä. Alkoholilla saattoi olla osuutta asiaan.

HMP olisi helppo kuitata huumoribändiksi jo nimensä puolesta, mutta totuus on paljon monisyisempi. Kymmenen vuoden albumitauolta palaava yhtye on outsider-taidetta suhteessa power metaliin ja roolipelifantasiaan. Se on myös metaa ja kommentoi alan kliseitä, mutta rakkaudella ja sisältä päin.

Niinpä Jumalia paossa alkaa lähes 15-minuuttisella nimieepoksella, koska miksi ei. Siinä ollaan ”pimeässä jorpakossa jumalia paossa”, ja yleensäkin HMP:n tekstit tekevän rumpali Heikki Romppaisen ääni on fantasiamaailmojen tavisten puolella, jumalten lisäksi myös valtaapitäviä ja sankareita vastaan.

Romppaisen tekstit ovat muodoltaankin salavihkaisen kirjallisia ja kerrassaan laadukasta suomea. HMP-estetiikan täydellistää se, että monissa bändeissä vaikuttavat muusikot ja Matias Palm laulajana vievät eeppiset kehitelmät ja nostattavat kertosäkeet tappiin asti lyömättä koskaan läskiksi.

Heavy Metal Perse onnistuu ihailtavalla tavalla syömään kakkunsa ja säästämään sen.