Arvio: Teppo Mäkysen uusi levy on niin kuumaa kamaa, ettei sen kuuntelua malta lopettaa

Arvio julkaistu Soundissa 10/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

The Stance Brothers
Duktus
We Jazz

Toisin kuin artistin nimestä voisi päätellä, The Stance Brothers ei ole perheyritys, vaan suomalaisrumpali Teppo ”Teddy Rok” Mäkysen sooloprojekti ja kekseliäs peitenimi – soul-jazzia, jazz-funkia ja hiphopia yhdistelevä hanke, jonka tuotantoa ylistävät jopa Gilles Petersonin sekä Kenny Dopen kaltaiset musiikin suurpersoonat.

Tällä aliaksella Mäkynen on viimeksi tuottanut kokopitkän vuonna 2007. Sillä välin osittaiseen kulttimaineeseen noussutta The Stance Brothers -tuotantoa on julkaistu 7-tuumaisina sinkkuina.

Mutta hyvää kannattaa odottaa. Käsillä oleva älppäri päräyttävine rumpubreikkeineen, polveilevine syntetisaattorimelodioineen, nerokkaine vierailijaäänineen ja Roy Ayersia kanavoivine vibrafonielementteineen on niin kuumaa kamaa, ettei sen kuuntelua kerta kaikkiaan malta lopettaa. Teddy Rokin modernit musiikilliset ideat saavuttavat kaiken aikaa uusia tasoja, joiden kerroksellisuus koostuu valtavasta määrästä elementtejä, jotka mies on toteuttanut todellisessa tee-se-itse -hengessä. Mäkynen siis säveltää, tuottaa ja äänittää kaikki kappaleet itse, samoin kuin myös soittaa yksin kaikki levyllä esiintyvät soittimet.

Kaikki soundit ottavat kuitenkin tilansa, eikä rumpalin ykkösinstrumentti varasta show’ta. Levy etenee kliimakseineen sekä taukoineen alusta loppuun täydellisessä harmoniassa mixtapea muistuttavassa muodossaan ja fuusioituu monipuoliseen instrumentointiin.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa