Arvio: Martti Servon laulussa kaikuu suomalaisen selviytymiskamppailun optimistinen toivo ja usko paremmasta

Arvio julkaistu Soundissa 1/2023.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Arvio

Martti Servo & Napander
Tulppa auki!
Texicalli

Neljännesvuosisadan verran levyillä ja lavoilla hämmästyttänyt ja hurmannut Martti Servo viihdeorkestereineen on pitänyt pitkäsoittojensa julkaisussa viiden vuoden luppotauon. Odotuksen marinoima Tulppa auki! kuulostaa huolettoman ja lämminhenkisen tutulta, mutta silti yllättävän tuoreelta.

Ehkäpä kukaan muu ei ole osannut hakeutua näin epätodennäköiseen tyylilajien ristivetoon, joka on samalla mystisesti sisäänpäin kääntynyttä ja totaalisen avoimesti ulospäin suuntautunutta. Sydämelliset iskelmäpastissit eivät ole parodioita, vaan rima on selvästi huumoripoppia korkeammalla, autenttisemmissa arjen iloissa. Hyvin jalostettu musatyylittely on oikeastaan alusta alkaen karistanut vitsiviihteen leimat vetävien suosikkihittien helminauhassa.

Suomalaisen selviytymiskamppailun optimistinen toivo ja usko paremmasta leimaa autoväen, urheilijoiden, kapakkakansan, yhteiskunnallisten aktivistien, koululaisten, vuodenaikojen vaihteluun reagoivien ja monenlaisten väliinputoajien innokasta sparrausta. Martin alati huolella artikuloitu ja vetoavasti vibrattu laulutapa on ainoa selvästi yhdistävä tekijä kappalelistalla, jossa kevyen musiikin genre vaihtuu joka välissä toiseen, rockista kantriin, humpasta bluesiin ja euroiskelmästä puhelauluun. Napanderin hienostunut instrumentaalikin istuu kauniisti kirjoon.

Juhla tai ei, Martti Servo on tiiviisti yhtä yleisönsä kanssa.

Lisää luettavaa