ASA MASA: Rapsodia

ASA MASA
Rapsodia
Roihis Musica

Kotimaisen räpin kentällä ei ole Asan veroista. Vuosi vuodelta kieleltään terävämmäksi ja monipuoliseksi osoittautuva miekkonen operoi tällä kertaa Asa Masa -aliaksen alla hitusen kevyemmin rantein, mutta tippaakaan laadusta tinkimättä. Rapsodia onkin suoraa jatkumoa edelliselle Asa Masa -levytykselle (Jou Jou, 2011), joka omissa kirjoissani nousee aivan miehen tuotannon kärkipäähän. Eikä Rapsodia ole tästä kovinkaan kaukana.

Kun Rapsodiaa alkaa paloitella pienempiin osiin, ensimmäinen miellyttävä yllätys on huomata, että levylle on mahdutettu toissa kesänä Mats Nyckelström -nimellä julkaistu kesähitti Madeleine – hyväntuulinen oodi Ruotsin hurmaavalle prinsessalle. Hieno osoitus siitä miten vilpittömän rakkaudentunnustuksen voi pukea avoimessa kirjeessä myös hauskaan muotoon. Toinen levyn ennakkotäky, Juon bissee ja räppäilen, on nimensä mukainen paluu yksinkertaisten asioiden äärelle. Ei aina tarvitse olla niin viimeisen päälle vakava.

Omakohtaisinta antia levyllä edustaa matkakertomus Pariisista Müncheniin, jonka lopussa tarinan päähenkilö joutuu junamatkalla poliisien huumeratsiaan. Vaikka kappale ei musiikillisesti edustakaan Asan kirkkainta kärkeä, luo se elävän mielikuvan jokaisen reppureissaajan kokemista arkisista hetkistä.

Asan vaikutus kotoiseen sanataiteeseen on jo nyt huomattava, mutta miehen todellinen arvo tullaan todennäköisesti tajuamaan vasta vuosien kuluttua. Ja jos kontekstia hieman tarkennetaan, niin kyse ei ole mistään suomiräpin ahtaasta lokerosta, vaan ylipäätänsä suomalaisesta populaarimusiikista. Nuoremmalle sukupolvelle Asa merkitsee jo nyt jotain samaa kuin Juice sitä edelliselle. Tähän suhteutettuna vilpittömästi toivoisinkin, että syystä tai toisesta räpille tyylilajina vieraantuneet kuuntelijat antaisivat Asan musiikille avoimen mahdollisuuden. Se, että median kenttä kilpaa ulvoo Cheekin ja muiden kimaltavien turhuuksien perään, ei ole todellisuutta – todellisuus löytyy Rapsodian kaltaisten, pieteetillä ja käsityöläistaidolla tehtyjen levyn maailmasta.