ASA MASA: Jou Jou

ASA MASA
Jou Jou
Roihis Musica

Palkittu ja suosittu Asa Masa tuntuu kulkevan vastavirtaan. Huhtikuun eduskuntavaaleista huolimatta hän julkaisee sekä musiikiltaan että viestiltään kevyimmän albuminsa aikoihin. Toki esimerkiksi Kans alainen ja Tarkasta itsesi sisältävät osuvaa yhteiskuntakritiikkiä, mutta usein tekstien ote on hymyilevä ja nostalginen.

Asa tovereineen on mukauttanut hiphopia suomalaiseen musiikkikulttuuriin ehkä paremmin kuin kukaan muu. Jou Jou -levylläkin operoidaan toinen jalka esikaupungissa, toinen pellolla. Ahkeran DJPP:n pohjia maustetaan muun muassa jousin ja puhaltimin, jotka tuovat mukaan kansanmusiikkihenkeä, joka ei tosin täsmenny suomalaiseksi vaan laajemmin itäiseksi.

Alusta asti Asaan on lyöty asiallisen jätkän leima. Harvoin hänen tekstejään on voitu luonnehtia avoimiksi ja hyväntuulisiksi. Mökkihullu-raidalla mies kuitenkin runoilee suorastaan hirtehisesti. Onko kehäkolmosen ulkopuolella todella näin erilaista ja vaarallista?

Oman firmansa kautta julkaisevan ja sitä kautta riippumattomuutensa turvaavan Asan touhussa parasta on se, että hän luottaa kuulijoihinsa. Hänen levyjensä menestys todistaa, että hiphop-piireissä arvostetaan myös asiaa eikä pelkästään omakehua. Pikkuisen sitäkin Jou Jou -levyllä on toki tarjolla. ”Kun minä kylillä kuljeskelen/niin kuuluu laulun ääni/ja mimmit ne huutaa ikkunoista/tääl oon yksinäni”, Asa Masa ilakoi nimiraidan kertosäkeessä.