Aurinko nousee autotallista – New Rising Sunsin debyytti on täynnä väkevää ääntä

New Rising Suns
Psychedelic Sound Romance
Hiljaiset levyt

Namedroppailu on paha tapa, mutta minkäs teet. Tätä miehekästä yhtyettä määrittää nimittäin ihan oikeasti se, että jäsenistöön kuuluu entisiä ja nykyisiä Radiopuhelimet-soittajia sekä Greenhouse AC:ssa ja EBPSATRFM:ssa vaikuttanutta väkeä. Se ei kuulu suoraan musiikillisesti, vaan vaikutteiden perinpohjaisen sisäistämisen, niiden uskottavasti jalostamisen ja lopulta niiden tehokkaasti ulos omaksi jauhelihaksi myllyttämisen kautta.

New Rising Sunsin debyytillä kuuluu viime vuosikymmenten garage rockin perintö monella eri tasolla, joskin ne limittyvät toisiinsa hyvin loogisella ja luontevalla tavalla. Alkupiste on tietysti The Stooges. Bändin konstailematon soitto rullaa kuin Union Carbide Productions villeimmillään. Laajakaarinen ja kauniin väkivaltainen kitarankuritus on lähisukua Otra Romppasen Psychoplasma-vuosille. Ja niin edelleen.

Silti kyseessä ei ole mikään Räkärodeo-skeneen jumittunut ja sinne harrastelemaan jäänyt äijäkööri, vaikka toki tällaisia bändejä arvostettiin 90-luvulla huomattavasti enemmän. Jussi Nykäsen kohtalokkaan tumma ääni vie tunnelmat aina Joy Divisionin ja The Velvet Undergroundin dekadenssiin saakka.

Psychedelic Sound Romance on sopivasti alituotettu ja asenteeltaan lakoninen. Siksikin äänenvoimakkuutta kannattaa säätää ihan reippaalla kädellä.