THE BAND: Live At The Academy Of Music 1971

THE BAND
Live At The Academy Of Music 1971
Capitol

The Bandin 41 vuotta sitten ilmestynyt tupla-albumi Rock Of Ages on kaikkien aikojen onnistuneimpia livelevyjä. Monessakin suhteessa se on jäänyt The Last Waltzin, yhtyeen huomattavasti tunnetumman keikkataltioinnin, varjoon. The Last Waltzissa esiintyi hurja joukko kuuluisia vierailijoita ja Martin Scorsese ohjasi siitä onnistuneen elokuvan, mutta nimenomaan Rock Of Ages antaa ainutkertaisen kuvan The Bandistä uransa ehdottomalla huipulla.

Rock Of Ages äänitettiin New Yorkissa vuoden neljänä viimeisenä iltana. The Band oli saanut tuekseen New Orleans -velho Allen Toussaintin johtaman huippumuusikoista (Snooky Young, Howard Johnson, Joe Farrell, Earl McIntyre ja J.D. Barron) kootun torvisektion. Siitä yhteistyöstä kehkeytyi kerrassaan kolossaaliset kekkerit.

Nyt noiden neljän konsertin äänitteistä on rakennettu aivan uusi kokonaisuus. The Bandin johtajan, kitaristi Robbie Robertsonin tuottama neljän cd:n ja yhden dvd:n paketti tarjoaa paitsi uudet, hienot, terävät ja tarkat miksaukset myös parin levyllisen verran ennenkuulematonta materiaalia.

Rock-kulttuurin yhtenä paradoksina voi pitää sitä, että neljän kanadalaisen ja yhden amerikkalaisen muusikon muodostamasta The Bandistä tuli americanaksi kutsutun genren esi-isä. Näin kuitenkin kävi, ja tällä boksilla The Band osoittaa huikean kykynsä ottaa omakseen koko amerikkalaisen musiikin historian rock’n’rollista bluesiin ja jazzista kantriin.

The Bandin soinnin vahvan perustan rakentaa grooven ruumiillistumana svengaava parivaljakko, Levon Helm rummuissa ja Rick Danko bassossa, vahvat gospel- ja soulmausteet tarjoava Richard Manuel pianossa ja Garth Hudson kosketinsoittimissa ja saksofoneissa. Kaiken kruunaa Robbie Robertsonin aistikas niin rockin kuin kantrinkin perinteistä ammentava kitarataituruus.  

Levonissa, Rickissä ja Richardissa The Bandillä oli kolme erinomaista ja tulkitsijoina varsin erityylistä laulajaa, ja Robbie Robertsonin laulut kaivoivat komeita kultahippuja Syvän Etelän mytologiasta: W.S. Walcott Medicine Show, The Night Thet Drove Old Dixie Down, Up On Cripple Creek, Caledonia Mission…

Tällaisia lauluja ei tee enää kukaan, eikä mikään bändi pystyisi soittamaan niitä sellaisella intensiteetillä, rakkaudella ja voimalla kuin Allen Toussaintin hillittömällä brassilla vahvistettu The Band loppuvuodesta 1971.