BERNARD BUTLER: Friends & Lovers

BERNARD BUTLER
Friends & Lovers
Creation

Näyttää siltä, että entinen Suede-kitaristi Bernard Butler on kasvamassa yhdeksi Britannian pop-scenen mahtimiehistä. David McAlmontin kanssa tehty kiekko sisälsi upeaa klassista pop-musiikkia ja NME:n mukana jaettu akustinen Garage Tapes -kasetti paljasti miehen pystyvän hienoihin lauluihin soolonakin. Friends & Lovers tulee täydellä kattauksella ja osoittaa Butlerin hallitsevan kaikki osastot.
Sävellykset ovat erinomaisia. Ne eivät vierasta kauneutta, mutta niissä on voimaa ja särmää. Ne onnistuvat yhdistämään intiimiyden isoon, vaan ei mahtipontiseen linjakkuuteen, kuten häpeämätöntä elämäniloa huokuvat Friends & Lovers ja I'd Do It Again, tai hienovaraisesti kahdeksanminuuttiseksi kasvava Has Your Mind Got Away. Tuotantoa voi luonnehtia ylellisen täyteläiseksi.
Niin akustisen, sliden kuin pelkänkin sähkökepin varressa Bernie on huikea maalari. Vokalistina hän ei järisytä, mutta esitys huokuu läsnäoloa. Se lataa ihmissuhteita käsittelevät tekstit kiinnostavalla energialla. Ovelat syntikka/mellotronifillit toimivat muhevan bändisoinnin salaisina aseina.
Butlerin musiikki ammentaa rockin 60/70-luvun klassikoista, mutta sitä ei varjosta retro-tunnelma niin kuin esimerkiksi Oasiksella. Ajaton on Friends & Loversia parhaiten kuvaava adjektiivi.