BILLY BRAGG & WILCO: Mermaid Avenue Vol. II

BILLY BRAGG & WILCO
Mermaid Avenue Vol. II
Elektra

Billy Braggin ja Wilcon Woody Guthrien jälkeenjääneiden tekstien muuttaminen säveliksi jatkuu eikä kyse tunnu vieläkään olevan mistään säkin pohjalle jääneistä joutopaloista.
Vaikka Guthrie muistetaan usein työväenluokan sankarina, kaikki hänen sanoituksensa eivät suinkaan olleet painavaa yhteiskunnallista asiaa. Muun muassa My Flying Saucer ja Joe DiMaggio Done It Again sivuavat sodanjälkeisen Amerikan viihteellisempiä ilmiöitä. All You Fascists taas edustaa ensinmainittua osastoa ja on saanut päällekäyvän rocktoteutuksen, joka alleviivaa osaltaan painavaa sanomaa.
Billy Braggin säveltämät kappaleet ovat tunnelmiltaan lähempänä Guthrien omaa tyyliä, usein tarttuvia, kansanlaulun omaisia ja hauskojakin rallatuksia kuten Against The Law. Lastenlaulumainen I Was Born saa nappiin osuvan tulkinnan raidalla vierailevan Natalie Merchantin käsittelyssä.
Wilcon osuus tuo lauluihin värikkyyttä ja ratkaisuja, jotka Guthrien elinaikana olisi toteutettu toisin, mutta se antaa levylle tarvittavaa tuoreutta ja korostaa Guthrien laulujen ajattomuutta. Secret Of The Sea ja Someday Some Morning voisivat hyvin puolustaa paikkaansa bändin omillakin levyillä, mutta hyvin ne tällekin istuvat.
Woody Guthrie voi levätä rauhassa – hänen tekstinsä ovat saaneet arvoisensa käsittelyn alan miesten osaavissa käsissä.