THE BIRTHDAY PARTY: Live 1981-82

THE BIRTHDAY PARTY
Live 1981-82
4AD

Niin ihmeelliseltä kuin se tuntuukin, Live 1981-82 on Birthday Partyn ensimmäinen virallinen livelevy. Rantauduttuaan koti-Australiasta Englantiin Birthday Party aiheutti 80-luvun alussa kovimmat aallot sitten muutaman vuoden takaisen punk-huuman. Velvet Undergroundin tapaan myös Birthday Party on synnyttänyt lukemattomia perillisiä ja bändin vaikutusvalta on ollut moninkertainen sen saavuttamaan myyntimenestykseen nähden.
Live 1981-82 dokumentoi loistavasti kuinka Birthday Party syöksyi keikoillaan suin päin kohti siihen saakka tuntemattomia alueita. Nick Caven astuessa lavalle hänen ruumiinsa valtasi hurmoksellinen saarnamies, joka kapellimestaroi korviaraastavaa mentaalista puhdistautumisrituaalia. Zoo-Music-Girlillä Cave tunnustaa, että "My mind is a box full of dirt".
Lontoossa, Bremenissä ja Ateenassa taltioidun Live 1981-82n sisältö on pääosin peräisin Birthday Partyn kolmelta ensimmäiseltä albumilta, joilta löytyvät myös Nick Caven myöhemmän soolouran synkkyyden ja murhaballadien idut. Meikäläiselle ainoa ensituttavuus on Birthday Partylle epätyypillisellä svengillä kulkeva Bully Bones, jonka rautalankaisuus vie yllättävän lähelle Laika & The Cosmonautsia. Lydia Lunchin kanssa tehdyn split-liven Birthday Party -sivu Drunk On The Pope's Blood päättyy bändin raivokkaaseen versioon Stoogesin Loosesta, mutta tämän liven lopettava Funhouse ei yllä samaan tehoon.
Livelevynä Live 1981-82 on sinänsä yhtä tarpeeton kuin kaikki muutkin, mutta Birthday Partyn biisit ja niiden tulkinnat voivat ansaita vain täydet pisteet.