CAT STEVENS: Remember – The Ultimate Collection

CAT STEVENS
Remember - The Ultimate Collection
Island

Cat Stevensistä puhuttaessa monien tajuntaan on iskostunut stereotyyppi pehmeä-äänisestä kauniskasvosta, jonka herkkiä lauluja teinitytöt haaveissaan kuuntelivat neitsytkammioissaan. Ei tuo kuva toki ihan tuulesta temmattu ole. Stevens oli kuitenkin myös persoonallinen laulaja ja lauluntekijä, jonka keskeisimpinä albumeina pidetään 70-luvun alussa levytettyä kolmikkoa Mona Bone Jakon, Tea For The Tillerman ja Teaser And The Firecat. Ne kaikki ovat Paul Samwell-Smithin tuottamia ja vaikka levyjen monet biisitkin ansaitsevat tulla muistetuiksi, myös tuotanto on kestänyt ajan hammasta hyvin.
24 biisin kokoelmalle on otettu mukaan myös Stevensin 60-luvulla Deccalle tekemien levytysten parhaita, iso hitti Matthew And Son, cover-versioinakin hyvin tunnettu The First Cut Is The Deepest ja isä-poika -suhdetta onnistuneesti ja herkästi kuvaava Father And Son. Miehen ensisingle I Love My Dog sen sijaan on outo kummajainen, joka ei juurikaan enteillyt tulevasta. Jostain syystä haikeankaunis Sad Lisa ei ole mukana.
Cat Stevensin Peace Trainia kuljettaa nykyään Allah, eikä mies varmaan pidä näitä lauluja juuri Salman Rushdieta suuremmassa arvossa. Meitä tavallisia kuolevaisia mikään ei estä pitämästä.