CIRCLE: Taantumus

CIRCLE
Taantumus
Bad Vugum

Porin uljaat transsisoturit ovat täällä taas, jo toistamiseen vajaan vuoden sisällä. Massiisivisena vyörynyt Taantumuksen edeltäjä Prospekt on tuskin vaipunut tajunnan taivaanrantaan, kun jo tarjotaan uutta ruokaa avoimille korville ja mielille. Meille se sopii hyvin, kuuluuhan Circle suomalaisen undergroundrockin jaloimpaan aatelistoon.
Taantumus olisi liian jyrkkä nimi melkein minkä tahansa muun yhtyeen levylle, mutta Circlen yhteydessä näinkään pelkistetty jylhyys ei tunnu mahtipontiselta. Jo levyn ensi tahdeissa on katetta suurelle nimelle. Kuuntelen Kultaa-kappaleen vääjäämättömästi liikkuvaa intensiteettiä ja ihmettelen mihin kaikkia maailman tusinapost-rockeja tarvitaan. Saisivat järjestää sieltä Chicagosta opintomatkoja Poriin. Voisivat sikäläiset vaikka oppia jotakin siitä, mitä eroa on hypnoottisella ja monotonisella.
Taantumuksen pelivälineet ovat Circlen viimeisten muutaman vuoden levytyksiltä tutut, joskin niiden käsittelyssä yhtye tuntuu menevän koko ajan eteenpäin ja syvemmälle. Yhtye kasaa komeasti groovaavien rytmien päälle kitaroista ja kaiuista hitaasti ylöspäin pyrkiviä kuvioita, joita väritetään harkiten. Yhteissoitto toimii rautaisesti kautta linjan ja pidän myös suuresti yhtyeen nykyisestä siistiytyneestä tuotantotavasta. Ei näin mahtavia jumituksia pidä haudata lo-fin suohon.
Circlen edustamaa kraut-pohjaista hypnoosirokkia on turhauttavaa lähestyä yksittäisten kappaleiden näkökulmasta, koska yleistunnelma on niin maaginen ja rajat hämärryttävä. Joitakin yksittäisteoksia Taantumuksen rintamasta kuitenkin esiin nousee. Pianisti Mika Rätön laulamat proge-mäjäykset Valtaisa hahmo ja Siivet ovat niin rajua touhua, etten uskalla sanoa niistä enempää. Kuunnelkaa itse ja kaatukaa hämmästyksestä maahan, kun yksi Suomen kovimmista rock-laulajista antaa pudottaa!
Myös muita peruskomboon kuulumattomia vierailevia elementtejä Jussi Lehtisalo ja kumppanit ovat käyttäneet taiten. Esimerkiksi kahdella kappaleella hiipivä viulu istuu kitaraiseen ympäristöön kauniisti. Levyn pääasia on kuitenkin itse ydinyhtyeessä ja sen autenttisessa psykedeelisessä osaamisessa.
Taantumus kasvaa pienistä äänistä suureen ryskeeseen kontrollilla ja syvällä fiiliksellä. Circle on antanut uudella levyllään uskomattoman näytön pienten vivahteiden kosmisesta voimasta.