CONOR OBERST AND THE MYSTIC VALLEY BAND: Outer South

CONOR OBERST AND THE MYSTIC VALLEY BAND
Outer South
Wichita

Bright Eyes -yhtyeen keulahemmona kulttisankariksi noussut Conor Oberst osaa ilmeisesti kirjoittaa kelvollisia lauluja aika helposti, tosin tällä kerralla on mukaan kelpuutettu bändin muidenkin musikanttien biisejä. Conor uusin viritys debytoi albumimitassa vajaa vuosi sitten, ja nyt The Mystic Valley Band on täällä taas. Ihan vapaasti, sillä Outer South on paikoitellen hyvinkin laadukas amerikkalaisen nuorcountryrockin edustaja.
Bändin irtonaisen rokkaava ote ja mehevästi murahtelevat kitarat tuovat mieleen Wilcon ensimmäiset levyt eli kovin maaseutuhenkisestä tunnelmoinnista ei ole kyse. Jeff Tweedyn maaniseen heittäytymiseen Conor ei toki yllä eikä varmasti pyrikään. Mystisen laakson revohka tekee musiikkinsa poikamaisemmalla vireellä.
Monet alt.country-yhtyeet yrittävät itku silmässä luoda lauluissaan illuusiota valtavasta elämänkokemuksesta ja miljoonista maileista. Conor Oberst laulaa toki tunteella, muttei anna edes tunnelmallisimmissa vaikerruksissa touhun mennä teatterin puolelle. Hän kuulostaa popparilta, joka viihtyy ruutupaidassa.
Olisipa Oberst malttanut antaa huopikasta levyn tavanomaisimmille kappaleille. Liian pitkä kesto on Outer Southin ainoa selvä miinus. Jos viisari pysyisi kymmenen kappaleen ajan upean Difference is Time -slovarin intensiteettilukemissa, tämä levy olisi napakymppi.