CROSBY, STILLS, NASH & YOUNG: Looking Forward

CROSBY, STILLS, NASH & YOUNG
Looking Forward
Reprise

Byrdsistä, Buffalo Springfieldistä ja Holliesista lähteneiden David Crosbyn, Stephen Stillsin ja amerikkalaistuneen Graham Nashin vuonna 1968 perustama Crosby, Stills & Nash oli yksi ensimmäisistä rockin superyhtyeistä. Eikä tämä maine ainakaan vähentynyt, kun Neil Young täydensi vuotta myöhemmin trion Crosby, Stills, Nash & Youngiksi.
Crosby, Stills, Nash & Young sai ensimmäisenä elinaikanaan tehtyä vain kaksi albumia. Vuonna 1970 ilmestynyt, rockin klassikko-osastosta paikkansa ottanut Deja Vu jäi kvartetin ainoaksi studiolevyksi ja seuraavana vuonna julkaistu tupla-albumi Four Way Street on puolestaan yhä yksi kaikkien aikojen hienoimpia livelevyjä.
Yhtyeen akilleen kantapääksi osoittautui neljän vahvan ja mielellään viimeiseen saakka omien egojensa puolta pitävien persoonallisuuksien yhteensovittaminen. Yhteinen musiikillinen linja oli löydettävissä vain hetkeksi ja henkilökemioissa ilmenneet ongelmat laukesivat nopeasti nelikon hajoamiseen jo ennen Four Way Streetin julkaisua. Vuonna 1988 Crosby, Stills, Nash & Young palasi studioon, mutta American Dream albumin vaisuus ja sen saama laimea vastaanotto eivät innostaneet pysyvämpään comebackiin. Mutta tänään superyhtye yrittää uudelleen.
Looking Forward on enemmän kuin comebackalbumi. Crosbyn, Stillsin, Nashin ja Youngin lauluntekijäpersoonia tasapuolisesti esittelevä ja silti hämmästyttävän yhtenäinen levy on kuin mestarien ikään ehtineen nelikon kiitos elämälle kaikesta tähänastisesta. Looking Forwardia kuunnellessa ei näe edessään sotakirveitä, vaan toisilleenkin tilaa antavia taiteilijoita, jotka ovat päättäneet tosi tarkoituksella tehdä jotain yhdessä ja tehdä sen hyvin.
Looking Forward lähtee liikkeelle Stephen Stillsin Manassas -yhtyeen ajoista muistuttavalla karibialaisrytmisellä Faith In Mellä, jonka monikerroksiset lyömäsoittimet vievät biisiä kohti Afrikkaa. Albumin nimiraidalla akustisesti kitaroiva Neil Young tunnustaa elämässään tapahtuneen paljon hyviä asioita ja aikovansa jatkossakin elää vapaana sieluna rakkauden valtatiellä. Jossain vaiheessa albumin nimeksi aiottu Heartland ylistää Amerikan sydänmaita, jotka ovat tähän päivään mennessä tulleet tutuksi myös Graham Nashille. Slowpoke on akustista perus-Youngia huuliharpun kera. No Tears Left hard rockaa Stephen Stillsin johdolla. Someday Soon on Graham Nashille tyypillinen pieni ja kaunis laulu. Queen Of Them All töksähtelee eteenpäin sähköisen Youngin kuljettamana. Karibian saarten paratiisimaiseen letkeyteen johdatteleva Sanibel vie Crosby, Stills, Nash & Youngin upean paluualbumin päätökseen korviahivelevien lauluharmonioiden kannattelemana. Eteenpäin katsominen on kannattanut.