DON HUONOT: Luurangot laatikossa

DON HUONOT
Luurangot laatikossa
Sony Music

Don Huonojen ura ja tuotanto jakautuu ajallisesti kahtia omakustanteiden ja Pyramid-yhtiön kauteen sekä vuoden 1997 Hyvää yötä ja huomenta -albumista alkaneeseen suurempaan läpimurtoon. Luurangot laatikossa sisältää remasteroidut ja hyvin bonustetut versiot BMG-kauden kolmesta albumista. Niiden antama kuva yhtyeestä jäisi kuitenkin turhan rajalliseksi, ellei boksia mehevöittäisi ja monipuolistaisi tuotannon suhteen kattava kolmen dvd:n livepatteri.

Albumeilla nousevat tietyt hittibiisit ja suositut sleeper-raidat entistäkin selvemmin esiin. Sen sijaan uutteran bändilaboratorion kulmikkaimmat ja tekstivetoisemmat kappaleet ja epätasaisemmat muotokokeilut hämmentävät edelleen. Yhtenäistä johtoajatusta on välillä vaikea hahmottaa. Don Huonoista heijastuu ja rinnastuu selvästi myös Alangon laulukunnan pureva vaikutus ja Apulannan energisempi suora vetovoima. Näillä tunnistettavilla elementeillä on myös käänteinen vaikutus, kun silkkaa matkimista visusti karttava yhtye pyrkii omaperäisempiin variaatioihin vaihtelevin tuloksin.

Dvd-tallenteisiin kuuluu vuonna 2003 julkaistu nelituntinen jäähyväiskiekko Olimme kuin veljet. Se on tässäkin yhtey­dessä hyvin pätevä ja kattava läpileikkaus eri vuosilta kerättyjä liveotoksia, videoklippejä ja täydentäviä ekstroja. Samana vuonna tallennettu Luurangot lavalla -livekonsertti on kuitenkin laatikon maittavin herkku. Jämerästi Tavastialla konsertoidussa bändihistoriikissa niin vanhat kuin uudetkin biisit tuntuvat löytävän luontevimman olemuksensa dynaamisessa soitoissa ja iskukertsien suorassa vuorovaikutuksessa yleisöön.

Extrat-dvd on jo enemmän konnoisöörien kamaa: kimppa- ja yksilöhaastattelua, viimeisen kesän pitkähköjä treeniviilauksia, joitakin irtonaisia biisitallenteita ja muuta sälää. Designiltaan Luurangot laatikossa on tyylikästä ja onnistunutta työtä. Mattakoteloon pakatut vinyylireplikat ovat helppoja käsitellä ja kaksoiskansille mahtuu hyvin informaatiota.