DUSTY SPRINGFIELD: Simply… Dusty

DUSTY SPRINGFIELD
Simply... Dusty
Mercury

Dusty Springfieldin ensimmäinen listahitti oli marraskuussa 1963 ilmestynyt I Only Want To Be With You, josta omia jytääviä näkemyksiään ovat myöhemmin esittäneet muun muassa Bay City Rollers, Samantha Fox, Rauli Badding Somerjoki sekä Aki ja Turo. Yleensä hänet kuitenkin tunnetaan melodramaattisten balladien ylittämättömänä tulkitsijana. Dusty Springfieldin ääni samaan aikaan sekä lämmittää sydäntä, että saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä. Kokeilkaapa vaikka hänen uskomatonta tulkintaansa Jacques Brelin säveltämästä If You Go Awaysta.
Dusty Springfield (oikealta nimeltään Mary O'Brien) syntyi Lontoossa keväällä 1939. Ennen soolouralle alkamista hän sai maistaa menestystä veljensä Tomin luotsaamassa The Springfields -kokoonpanossa, jolla oli kaksi top ten -hittiä (Island Of Dreams ja Say I Won't Be There, jotka ovat molemmat mukana tässä neljän cd:n boksissa) Britanniassa 60-luvun alussa. Simply… Dustyn 98 raitaa kattavat kaikkien aikojen parhaan naislaulajan uran joskus 50-luvulla vanhempiensa autotallista tehdystä kotiäänityksestä vuonna 1995 nauhoitettuun sairasvakuutusyhtiön tv-mainokseen.
1960-luvulla pandasilmäinen ja aina viimeisen päälle pukeutunut Dusty Springfield oli yksi Svengaavan Lontoon tutuimmista ikoneista. Dustyssa ei ollut mitään naapurintyttömäistä, vaan hän oli pikemminkin todeksi tullut idea siitä, millaisia poptähtien pitäisi olla. Poptähtenäkään Dusty Springfield ei kuitenkaan sopinut tuolloin vallinneeseen muotiin, sillä uransa alusta hän oli itse päättämässä omista julkaisuistaan. Dustylle kelpasi vain kaikkein paras: hänen valitsemansa kappaleet sekä niiden toteutus, Dustyn omasta äänestä ja salaperäisestä olemuksesta puhumattakaan, olivat yksinkertaisesti aivan toista luokkaa kuin muiden saman aikakauden brittilaulajattarien.
Vuonna 1968 Dusty Springfield matkusti Memphisiin ja julkaisi seuraavan vuoden tammikuussa sielukkaimman albumikokonaisuutensa. Dusty In Memphisin ensimmäinen laulu Just A Little Lovin' ("just a little lovin'/early in the morning/beats a cup of coffee/for starting of the day") on ehkä kaikkien aikojen täydellisin äänilevyn aloitusraita. Jostain syystä se ei ole mahtunut mukaan, mutta muuten tämän boksin valinnat ovat ensiluokkaisia. Erityiskiitoksen ansaitsevat vuonna 1974 julkaisematta jääneeltä Longing -albumilta esitellyt kolme sävelmää sekä syksyllä 1967 flopannut What's It Gonna Be? -single, josta on tullut vuosien myötä etenkin northern soul -piirien palvoma klassikko. 1980-luvun loppupuolella eli yli 15 vuoden hittitauon jälkeen, Dusty toki julkaisi levyjä lähes koko ajan, kaiken kokenut laulajatar palasi parrasvaloihin Pet Shop Boysin avustamana. Esimerkiksi What Have I Done To Deserve This? ja In Private olivat päivän parasta pop-musiikkia.
Kun Dusty Springfield menehtyi syöpään maaliskuussa 1999, niin minä itkin ja Englannin kuningatar kertoi olevansa surullinen hänen kuolemastaan.