EDGUY: Tinnitus Sanctus

EDGUY
Tinnitus Sanctus
Nuclear Blast

Jos jollekin bändille haluaisi tänä vuonna erityisesti hattua nostaa, kohteena olisi Fuldan kaupungissa Saksassa jo vuonna 1992 perustettu Edguy ja se miehentyö, jonka se Tinnitus Sanctusilla tekee. Huumorimieltä on edelleen mukana, mutta vain vähän naurattaneet ja rajusti ahdistaneet pelleilyt, jotka olivat jo murtamassa Edguyta vihonviimeiseksi bändihylkiöksi, on siivottu maton alle.

Tinnitus Sanctusin ehdoton vahvuus on biisimateriaalin laajuus ja sen ansiosta musiikkiin avautuva uusi näkökulma. Kahden aloitusbiisin ennenkuulumaton raskaus vaihtuu kevyemmin soivaan ja nopeammin kiidätettyyn popimpaan materiaaliin ja bändin lähtökohtaa powermetallia versioidaan maltillisesti ja tyylikkäästi riittävän kaukana pysyen. Uutta levyä määrittävät enemmän hard- ja heavyrock ja vaikka poweria on karistettu jokaisella kerralla Mandraken (2001) jälkeen, vasta nyt Edguy tuntuu vapautuneen täysin menneisyyden kahleista. Kun Tobias Sammetin uljas laulu tuntuu entisestään kehittyneen, Edguy palaa kurssille vuosikausien harharetkeltään, ja tekee sen komeasti.

Kaikesta tästä johtuen Tinnitus Sanctus on Edguyn aikuisin, mietityin ja tummasävyisin albumi. Ja paras. Melkoinen suoritus, sillä kyseessä on sentään jo levy numero kahdeksan.