ENSIFERUM: Victory Songs

ENSIFERUM
Victory Songs
Spinefarm

Manowarin Battle Hymns -albumin päättää jyhkeä Battle Hymn. Ensiferumin Victory Songsin viimeinen kipale on koko kimaran eeppisen veto Victory Song. Siinä raamia kolmosalbumille, jolla ylistetään Ahtia ja levätään paljaan taivaan alla.

Ensiferum on parantanut jokaisella julkaisullaan ja nyt sillä on esittää kauttaaltaan linjakas, yhtenäinen albumi. Tarttuvasti pompottava kansanmusiikkivaikutteinen rautapaitametalli on siinä mielessä nerokkaasti taottua, että Keski-Euroopan klubeilla tulevat kypärät lentelemään ja kuohuvaiset virtaamaan. Edellistä levyä vaivanneet power-biisit on karsittu pois.

Levyllä tuijotetaan vihollista silmiin ja katsotaan, kumpi väistää. Vanha ”tänään on hyvä päivä kuolla” -iskulause on sisäänrakennettu koko albumin mitalle. Victory Songsia ei siis ole tarkoitettu filosofian opinnäytteeksi.

Silti sisällön onttous jää vaivaamaan. Pinnalliset biisit väistävät todellista luonnonläheisyyttä, johon folk-vaikutteisen sankaritarinan pitäisi aina pyrkiä. Victory Songs on enemmän hippaa suon reunalla kuin kunniakasta taistelua nummilla. Tämän tyylisuunnan levyksi se on vanhoja uutisia, vuosikausia myöhässä.

Toisaalta, kun urhot kaukaisen Pohjolan kalauttavat miekalla kilpeen, vuosiluvuilla ei ole niin väliä.