Ensiferum repii naamasi irti ja oksentaa tuoppiisi – Uusi levy tarjoaa riehakkuutta ilman digihelvettiä

Ensiferum
Two Paths
Metal Blade

Kotimaisen pakanametallin viennin keihäänkärki Ensiferum muuttuu rajusti uudella Two Pathsillaan. Isoin muutos on levyn tekotapa, sillä levy levyltä soundiaan mahtipontisempaan suuntaan vienyt yhtye ottaa nyt kerralla useita askelia taaksepäin. ProToolsille ja kovalevyäänityksille on näytetty miekkaa ja kilpi on torjaissut useimmista kappaleista myös sinfoniset paisuttelut. Two Paths äänitettiin vanhan koulun tyyliin analogisesti nauhalle, mahdollisimman paljon yhdessä soittaen ja ilman klikkiträkkejä.

Entistä monipuolisemmin ja melodisemmin laulettu levy kipinöi aitoa soiton riemua. Vauhdikkaasti lempibiisikseni Ensiferumin koko diskografiassa nousevassa King Of Stormsissa bändi hyppää silmille ja repii kuulijan naaman irti kuin Bodomin lapset nuoruuspäivinään ja God Is Deadin vaihtoehtoversiossa bändi talloo varpaillesi ja oksentaa tuoppiisi kuin aggrokänninen kiljupunkkari. Omaleimaisen päivityksen bändin sointiin tuo myös koskettimet korvannut Netta Skogin digihaitari. Vaikka muutos on pieni, se erottaa ”Enskat” vertaisistaan entistä paremmin. Samaa asiaa edistävät myös Skogin pätevät puhtaat laulut.

Anssi Kipon orgaaninen tuotanto tuo riehakkuuden kotikuulimoihin ihanasti ja herättää kysymyksen: oliko jo harvinaiseksi käynyt analoginen äänitystapa sittenkin digihelvettejä parempi?