ERI ESITTÄJIÄ: Calypso – Musical Poetry In The Caribbean 1955–69

ERI ESITTÄJIÄ
Calypso – Musical Poetry In The Caribbean 1955–69
Soul Jazz

Harry Belafonte tuntuu olevan monen levynkuuntelijan ainoa kosketus calypsoon. Sääli, sillä Karibian saaristossa kehittynyt musiikkityyli ilkikurisine sanoituksineen ja hyväntuulisine sovituksineen on mainettaan monipuolisempi. Mutta miten paikata tietämystään?

Saksalainen Bear Family julkaisi syksyllä Calypso Craze 1956−57 And Beyond -järkäleen, joka sisältää kuusi levyä, yli 170-sivuisen kovakantisen kirjan ja dvd:n. Kynnys kuunnella 173 kappaletta saattaa olla korkea, ja hintakin hirvittää. Lontoolainen Soul Jazz on sen sijaan ottanut huomioon vasta-alkajan vaatimukset edullisemmalla ja tiiviimmällä julkaisulla.

Kokoelmaan kuuluu 19 kappaletta, kansivihko calypson perusteista ja historiasta, runsaasti valokuvia ja napakat, kappalekohtaiset esittelyt.

Vaikka levyn nimi rajaa musiikkivalinnat 1950- ja 1960-luvulle, Danny Fitzgeraldin kirjoittama yleiskatsaus esittelee Trinidadin alueen poliittista historiaa ja karnevalistista kulttuuriperintöä monen sadan vuoden ajalta. Teksti sivuaa myös Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian calypsohuumaa.

Levyllä hauskinta antia ovat Young Growlerin esittämä Bond-tytön ylistys Pussy Galore ja Viperin Dog Better Than Man, laulun muodossa esitetty toivomus syntyä seuraavassa elämässä koiraksi. Kaiken kaikkiaan kokoelma on oiva johdatus calypson maailmaan.