FUCK BUTTONS: Tarot Sport

Arvio julkaistu Soundissa 11/2009.
Kirjoittanut: Asko Kauppinen.

Andrew Hungin ja Benjamin John Powerin typerryttävästi nimetty Fuck Buttons on tehnyt viisivuotisen taipaleensa aikana pitkän matkan. Arvostetulta All Tomorrow’s Parties -festivaalilta vauhtia saanut kaksikko osoitti jo viimevuotisella Street Horrrsing -ensilevyllään, että miesvahvuuden ja metelin suhde voi olla kääntäen verrannollinen.

Arvio

FUCK BUTTONS
Tarot Sport
ATP Recordings

Andrew Hungin ja Benjamin John Powerin typerryttävästi nimetty Fuck Buttons on tehnyt viisivuotisen taipaleensa aikana pitkän matkan. Arvostetulta All Tomorrow’s Parties -festivaalilta vauhtia saanut kaksikko osoitti jo viimevuotisella Street Horrrsing -ensilevyllään, että miesvahvuuden ja metelin suhde voi olla kääntäen verrannollinen. Tarot Sportilla se luo höyrykoneen täsmällisyydellä puksuttavan runollisen avaruusmyrskyn, joka osoittaa pyörteisyyden keskelläkin ihailtavaa äänenhallintaa.

Näkemyksellisintä levyn mekaniikassa on sen konstailemattomuus: sekä postrockiksi kutsutun musisoinnin pikkunokkela rakenteellinen hienostelu ja tarpeeton käsitteellisyys että noise-kokeilujen itsetarkoituksellisesti korvia raastava splatter ovat tiessään, ja tilalla on technosti teksturoitua, maltillisesti varioivaa ja viivamaisen täsmällisesti etenevää tamppaamista. Lähimpiä vertailukohtia tuleekin etsineeksi välittömän viite­avaruuden ulkopuolelta – yksinkertaisuuden keskellä kekseliäästä krautrockista ja jopa housen älykkäimmistä mutaatioista – joiden vuotaminen digitaalisesti surisevaan soundiin on varmasti myös tuottaja Andrew Weatherallin kädenjälkeä. Kätilöä vähättelemättä äärirajoilleen venytetty, modernisoitu kuviointi paljastuu menneisyyttä vasten perimmiltään kotitekoiseksi.

Lisää luettavaa