GIL SCOTT-HERON: The Revolution Begins – The Flying Dutchman Masters

GIL SCOTT-HERON
The Revolution Begins – The Flying Dutchman Masters
BGP Records

Kuten tämän erinomaisen kokoelman kansitekstissä todetaan, Gil Scott-Heronin (s. 1949) viimeiseksi jäänyt levy I´m New Here (2010) esitteli tämän räpin kummisedäksikin tituleeratun radikaalin uusille sukupolville. Tarkkasilmäisellä ja teräväkynäisellä ajattelijalla oli vielä kosolti annettavaa. Uudelleen alkanut lento ei kuitenkaan kantanut pitkälle – muun muassa ylimalkaisen päihteidenkäytön raskauttama elämä vaati veronsa ja Scott-Heron kuoli newyorkilaisessa sairaalassa toukokuussa 2011.

The Revolution Begins pakkaa kolmelle cd-levylle musiikin, jonka Gil Scott-Heron levytti The Flying Dutchman -levymerkille 1970-luvun alussa. Small Talk At 125th And Lenox-, Pieces Of Man- ja Free Will -levyjen kappalemateriaali on koottu ensimmäiselle levylle. Toinen levy päästää valokeilaan runoilijan; Scott-Heronin puhevirtaa säestävät usein vain kokeelliset perkussiorytmit. Kolmas levy koostuu Free Will -sessioiden vaihtoehtoisista otoista. Scott-Heronin ainutlaatuiseen ilmaisuvoimaan jo aiemmin vihkiytyneitä levyjen tällainen klassikkolevyjen hajottaminen kenties ärsyttää, mutta muille The Revolution Begins tarjoaa oivan kanavan hänen musiikkiinsa.

Ensimmäinen levy on silkkaa hunajaa – täydellinen sekoitus r’n’b:tä, soulia ja jazzia upeine rumpuineen ja mieltä ylentävine koskettimineen. Toisen levyn spoken wordia voi kuunnella joko yhteiskuntakriittisenä, eritoten rotukysymyksiä ja rasismia käsittelevänä runoutena, tai sitten kokeellisena rytmimusiikkina. Tai ehkä sittenkin molempina.