Levyarvio: Klassikko herää uudelleen henkiin vielä kerran – Makaya McCraven teki I’m New Heresta täydellisen blues-albumin

Gil Scott-Heron
We’re New Again – A Reimagining By Makaya McCraven
XL Recordings

Täsmälleen kymmenen vuotta legendaarisen muusikon, folk-runoilijan sekä kirjailijan Gil Scott-Heronin viimeiseksi jääneen albumin I’m New Heren jälkeen saamme kuultavaksemme modernin jazzin ihmelapsen, rumpali- tuottaja Makaya McCravenin tulkinnan levystä. Tämä ei toki ole levyn ensimmäinen uudelleenversiointi, sillä Jamie xx teki siitä oman versionsa jo 2011, vuosi albumin ilmestymisen jälkeen.

Mutta siinä missä Jamien versio oli ehta tanssimusiikki-remix, on McCraven tuottanut täydellisen blues-albumin. McCravenin sovitukset sopivat Scott-Heronin spoken wordeihin kuin nyrkki silmään. Sovitus funkkaavine käänteineen on kuin tv-sarja The Wiren ensimmäinen kausi – huumaava, karu, elämänmakuinen, otteessaan pitävä ja kompleksisen älykäs. Konventioita haastava Scott-Heronin puhutteleva, syvä, maallisen viisas ääni löytää vertaisensa rikkaan äänimaailman livemuusikoiden, improilun ja sampleillä leikkivien muunnelmien joukosta.

Tuloksena on versiointi, joka on täysin originelli, alkuperäistä kunnioittava teos, ja joka muistuttaa meitä jälleen kerran Gil Scott-Heronin poikkeuksellisesta nerokkuudesta.