GRUFF RHYS: Yr Atal Genhedlaeth

GRUFF RHYS
Yr Atal Genhedlaeth
Placid Casual

Viisi vuotta sitten Super Furry Animals julkaisi täysin walesinkielisen albumin Mwng, joka nousi melkein Britannian Top 10 -listalle ja sai valtavaa tunnustusta jopa Iso-Britannian parlamentin walesilaisiltä edustajilta. Kahden sitä seuranneen SFA-albumin jälkeen on bändin laulaja Gruff Rhys palannut äidinkielensä pariin ensimmäisellä sooloalbumillaan Yr Atal Genhedlaeth.

Rhysin oman levy-yhtiön julkaisema albumi ei ole henkinen tai musiikillinenkaan irtautuminen Super Furry Animalsista, vaan veikeä sivutuote. Suurimpana erona SFA:n soundiin on minimalistisempi ote niin tuotannossa kuin melodioissa, mutta Rhysin karhean kaunis tulkintatapa on mukana yhtä vahvana kuin ennenkin. Levyn äänimaailma on vääristyneisyydessään askeleen lähempänä The Beta Bandia ja outo kieli tuo albumin rauhallisimmilla taajuuksilla mieleen jopa Sigur Rosin.

Sanoitusten takia ei levy soittimeen päädy, mutta omaleimainen lähestymistapa tekee Yr Atal Genhedlaethista suloisen ja sympaattisen tekeleen. Välillä touhu yltyy jo liiankin omaperäiseksi, eikä Super Furry -nälkää tällä poisteta, mutta cerddoriaeth da iawn, kuten "hyvää musiikkia" sanotaan walesiksi.