Levyarvio: Purkaukset seesteisen pinnan alla – Super Furry Animals -liiderin henkilökohtainen tulivuorenpurkaus on turvallinen

Gruff Rhys
Seeking New Gods
Rough Trade

Rakastan Super Furry Animalsia, mutta Gruff Rhysin soololevyt ovat olleet tylsempää sorttia. Kymrinkielinen lofi debyytti Yr Atal Genhedlaeth (2005) ja maailmanmusiikkisävyinen Pang! (2019) ovat piristäviä poikkeuksia Rhysin tuotannon pehmoisessa ja turvallisessa jatkumossa.

Rhysin toisen soolon Candylionin (2007) tuottaja Mario Caldato Jr. on miksannut uutuuden eikä mistään huomaa, että albumien välillä olisi kulunut puolitoista vuosikymmentä. Jankkaava Can’t Carry On ärsyttää ja koukuttaa. Loan Your Loneliness on miellyttävä soft rock/light proge -pastissi. Hiking In Lightning vaihtoehtorockaa miltei Richterin asteikolla. The Keepin riitasointuiset puhaltimet hiukan kutittelevat.

Seeking New Godsin piti alunperin kertoa Kiinan ja Korean rajalla sijaitsevasta Paektuvuoresta, jota sekä buddhalaiset että juche-aatteen kommunistit pitävät pyhänä paikkana. Tulivuori purkautui rajusti ensimmäisen millenniumin tienoilla ja sen jälkeen useampia kertoja. Rhysin mukaan albumista tuli kuitenkin henkilökohtaisempi ja nyt se kertoo myös mielen Paektusta, joka järkähtämättä katsoo läpi vuosien menneisyyttä kohti. Mahdolliset sisäiset purkaukset jäävät näkymättömiin sen seesteisen pinnan alle.