HAVE YOU EVER SEEN THE JANE FONDA AEROBIC VHS?: Teenage Sweetheart

Arvio julkaistu Soundissa 9/2015.
Kirjoittanut: Pekka Laine.

Arvio

HAVE YOU EVER SEEN THE JANE FONDA AEROBIC VHS?
Teenage Sweetheart
VILD

Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS? keksii esikoisalbumillaan pyörän uudelleen ihastuttavalla tavalla. Tutunoloisia melodioita ja muistin kelloja soittelevia soundeja lyödään tiskiin sellaisella energialla ja tyylitajulla, ettei menneiden muisteleminen käy mielessäkään. Nimihirviöllä on otteissaan omaperäisyyttä. Vuoden nostattavimmalla kitarapoprocklevyllä ei esimerkiksi soiteta kitaraa.

Kouvolan ihmekolmikko tekee raikasta ja älykästä musiikkia ammentamalla keskeisen osan vaikutteistaan rockin pre-älylliseltä aikakaudelta eli ei sieltä, missä kunnianhimon, taiteen ja popmusiikin virallista kolmikantaa vaalitaan ahdistuksen sävyin ja kyynisen nokkeloinnin keinoin. Teenage Sweetheartin kompakteissa kappaleissa näennäisviaton hurmahenki ja rosoinen teiniromantiikka kanavoituu oivallukseksi ja riemuksi. 1960-luvun tyttöyhtyeiden ihana uhopop sekoittuu surf-musiikin likiääliömäiseen aurinkoisuuteen ja garagerockin surina purukumihittien tarttuvuuteen.

Vaikka HYESTJFAV pyörii naivismin ja tee-se-itse-estetiikan kentässä, se uskaltaa ajatella suuria. Säröinen sähköurku, kiihkeä beat ja sähköbasson möyry riittää täydelliseen roskarockteinipopsinfoniaan. Jane Fondat edustavat suomalaisen rockin hienoa mutaatioperinnettä: oikein tekeminen ei tarkoita muodollista pätevyyttä. Kuten Pistepirkkojen varhaisissa autotalliväännöissä tai Larry And The Lefthandedin nyrjähtäneissä pikkuklassikoissa, Fondat osuvat ytimeen olemalla sopivan vinksahtaneita. Debyyttinsä kesäanthemissa Do The Shämäläin kiteytyy yhtyeen höpsö nerokkuus. Mitä laulu tarkoittaa? No tietysti samaa kuin doo-lang-doo-lang eli ei mitään. Samalla se tarkoittaa kaikkea ja varsinkin sitä olennaisinta. Päätä itse, mitä se on.

Lisää luettavaa