HEIKKI SALO: Unen renki

HEIKKI SALO
Unen renki
Sateen ääni

Sävelradiokanavat eivät sittenkään saaneet jauhettavakseen Miljoonasateen uutta albumia. Heikki Salon toista soololevyä voi kuitenkin perustellusti pitää parhaana vaihtoehtona. Kun Tehtävä Jäämerellä! (1997) seikkaili iskelmässä kuplettitraditiota kunnioittaen, niin Unen renki on selkeästi suomirockia hipova poplevy.

Enemmänkin sanoittajaksi kuin säveltäjäksi profiloitunut Heikki Salo on vanhan koulukunnan palkittu lauluntekijä, jonka töistä syntyy kuin itsestään nuoruus- ja vähän tuoreempienkin muistojen kavalkadi. Myös Juice Leskisen merkityksen Salon töissä voi aistia muutoinkin kuin tämän kuolinuutista tilittävän ja Unen renki -levylle nimen antaneen Riekot-kappaleen kohdalla.

Aloittelevan lauluntekijän tuskasta ja epätoivosta täyttyvä 16 ja hasbeen yllättää keskimääräistä Miljoonasadetta rujommalla soitollaan ja antaa hetkeksi ymmärtää, että Janne Louhivuori, Kepa Kettunen ja Mikko Löytty olisivat työstäneet Heikki Salon kanssa rocklevyn.

Jatkossa vaikutelma lieventyy ja tilalle tulee Kukka Lehdon viulun loihtimia viittauksia pohjalaiseen kansanmusiikkiin. Näkötornin kellari jopa mataa kuin variaatio Peltoniemen Hintriikin surumarssista.

Unen renki on häpeämättömän epä-trendikäs ja historiansa tunnustava laulukokoelma. Albumi, jonka tekijä voi olla 52, mutta ei sittenkään vielä hasbeen.